Военна информация

Архив - от 16 до 30 юни

 

 

Полк. Гергинов: Разбират ли нашите политици, че ни въвличат във войната?!

30.06.2023, 20:00

Разбират ли нашите ръководни институции, че с действията си все по-пълно въвличат страната в разгарящата се украинска война?

Разбират, но го правят, защото така искат САЩ. И ние като верни съюзници, по-точно като готови на всичко васали, безропотно защитаваме американските интереси, пренебрегвайки националните.
Това пише за "Гласове" о.з. полковник, доц., д-р Гергин Гергинов, който е завършил ВА "Г.С.Раковски", има издадени десетки научни трудове и над 120 други публикации. Зам. председател е на клуб "Ракетни войски и артилерия" в Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва......Прочети още

 

Изпълнихме решението на парламента, като предоставихме боеприпаси на ВМЗ-Сопот

30.06.2023, 19:24

В президентството нямаме информация какво е решението на правителството от миналия петък за новия транш военна и военно-техническа помощ за Украйна. Това каза по БТВ секретарят на президента по сигурност и бивш служебен министър на отбраната. Знаем от думите на премиера Николай Денков, посочи той, че е съизмерима с тази, която изпрати служебният кабинет, в съответствие с решението на Народното събрание от 9 декември м.г.
В отговор на въпрос г-н Стоянов каза, че МО е изпълнило решение на парламента, като е предоставило на ВМЗ-Сопот боеприпаси за обновяване. Какво става след това с тях не било в юрисдикцията на МО. Той посочи, че принципал на ВМЗ-Сопот е министърът на икономиката.
„Продукцията, която се произвежда от военно-промишления комплекс се реализира там, където има конфликти. Най-близкият конфликт до нас е този в Украйна. Най-вероятно голяма част продукциято заминава за там“, предположи бившият министър на отбраната.  „Помощта, която МО е отпуснала отива директно за Украйна“, заяви той. Не коментира съдържанието на предоставения пакет, защото е класифицирана информация.
Димитър Стоянов припомни, че служебният кабинет внeсе предложение всяка една помощ за Украйна да минава през Народното събрание „Незнайно защо, редовното правителство изтегли това предложение“, посочи той. И още от неговите думи: „Интересно защо редовният кабинет изтегли предложението на служебния за определяне на формирования за военно време. Аз мога да ви кажа. Това е един от начините да бъдат намалени бройките на военните формирования и така да бъдат освободени допълнително техника и боеприпаси и най-вероятно да бъдат предадени на Украйна“. Той отбеляза, че става дума за документ в изпълнение на Стратегическия преглед на отбраната, подготвен от военната експертиза. „Има рискове за въвличане на България във войната в Украйна при определени ситуации. Войната се пренася донякъде и на наша територия, не бяха взривени складове за плод и зеленчук, а складове за боеприпаси. Това не се случва за първи път, но е знаков моментът, в който се случва“, каза още Димитър Стоянов. Според него има реални възможности българската отбранителна индустрия да произвежда 155-милиметрова снаряди, за което и сега се водят съответните разговори. Той поддържа тезата за отворени врати на НАТО, но смята, че приемането на Украйна би могло да стане след прекратяването на военните действия.
Източник: https://otbrana.com/

 

Вашингтон продава на Тайван военно оборудване за 440 милиона долара

30.06.2023, 17:31

САЩ обявиха продажбата на Тайван на боеприпаси и военни резервни части на стойност 440 милиона долара като част от подкрепата си за самоуправляващия се остров, към който Китай има териториални претенции, предаде Франс прес.
Тази неголяма по обем и стойност продажба не разширява гамата от американски оръжия, доставяни на Тайван, но е огласена в момент, когато Вашингтон и Пекин се опитват да стабилизират напрегнатите си отношения.
В уведомление до Конгреса Държавният департамент на САЩ оповести продажбата на Тайван на боеприпаси за 30-милиметрови оръдия за 332,2 млн. долара и резервни части за оръжия и военни автомобили за 108 млн. долара.
Тези продажби ще помогнат на Тайван “да поддържа надежден отбранителен капацитет, без да променят основния военен баланс в района”, обясни Държавният департамент.
Конгресът на САЩ има право да откаже тази продажба, но подобна възможност е малко вероятна в момент, когато повечето парламентаристи настояват САЩ да увеличат военната си подкрепа за Тайван заради Китай.
САЩ отдавна продават оръжия на Тайван, като наред с това признават дипломатически само Китай, който смята острова за част от своята територия и не изключва възможността един ден да си го върне, при необходимост – и със сила.
В средата на този месец американският държавен секретар Антъни Блинкън посети Пекин, като по време на визитата двете страни се придържаха към позициите си за Тайван. Те изразиха надежда да поддържат отворени каналите за комуникация, за да предотвратят ескалиране на напрежението до въоръжена конфронтация, припомня АФП.
Междувременно тайванското министерство на отбраната съобщи, че 11 китайски военни самолета са пресекли тази сутрин т.нар. междинна линия в Тайванския проток – неофициалната граница между Тайван и Китай, посочва Ройтерс.
Общо 24 китайски бойни самолета, включително изтребители и бомбардировачи, са били забелязани тази сутрин близо до Тайван, уточни Тайпе и допълни, че към “патрула за бойна готовност” са се присъединили и пет китайски военни кораба.
Тайван е изпратил предупредително самолети и кораби.
Източник: bta.bg

 

Какво предвижда проектобюджетът за инвестиционните проекти на армията?

30.06.2023, 12:42

Според Министерството на финансите в централната част на проекта на държавен бюджет за 2023 г. са осигурени са средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание  инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия и средства за придобиване на боеприпаси и горива за бойна подготовка. За какво става дума във финансови средства?
Първо, за съпътстващи разходи по придобиването на новия тип боен самолет - I-ви  етап (транспорт, ДДС и мита) - 15, 700 млн. лв.
Второ, за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни  групи от състава на механизирана бригада - 100 млн. лв.
Трето, за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети,  торпеда и техника, и за ремонт и изграждане на инфраструктура - 620, 748 млн. лв.
Четвърто, за придобиване на боеприпаси и горива за бойна подготовка - 40 млн. лв.
Отделно в бюджета на Министерството на отбраната са записани 481, 098 млн. лв. за придобиване на дълготрайни материални активи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Взвод от италианската бригада „Pinerolo“ се включи в подготовката на формирования от Сухопътните войски на учебен полигон „Корен”

30.06.2023, 08:29

От вчера, 29 юни, на учебен полигон „Корен“, 2-ра механизирана рота и смесен противотанков взвод от състава на 38-ми механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора и танков взвод от 2-ри танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, провеждат ротно тактическо учение на тема: „Усилена механизирана рота в отбрана в първи ешалон на батальона“.
Военнослужещите изпълняват задачи по организиране боя на местността, извършане на марш, заемане и оборудване на район за бойно използване, подготовка на въоръжението и техниката, маскировка, организиране на огневата система и взаймодействието.
Инженерната рота за бойна поддръжка от батальон за защита на силите на  2-ра механизирана бригада провежда тактико-специално учение на тема: „Действия на ИРБП при осигуряване отбрантелния бой на механизирана бригада“. Военнослужещите изпълняват задачи по устройване на минни полета по ръчен и механизиран способ, поддържане на фронтални пътища, а взвода за осигуряване на контрамобилност действа като подвижен отряд за заграждения на бригадата.
Военнослужещите от ротата за комуникационо-информационна поддръжка от щабния батальон на 2-ра механизирана бригада продължават мероприятията по изграждане и поддържане на полева комуникационна система за осигуряване на надеждното функциониране на системата за командване и управление на бригадата. Отработват се въпроси по преконфигуриране на КИС в следствие на техничеси повреди и въздействие от противостоящите сили с цел възстановяване на нейното функциониране.
От вчера, 29 юни, механизиран взод от състава на италианската бригада „PINEROLO“  се включи в полевата подготовка на формированията от бригадата и Центъра за подготовка на специалисти за участие в тактическото учение „ОТВЕТЕН УДАР - 23”, което се провежда на УП „Ново село” в рамките на учението  „Enhanced Vigilance Activity 23” („еVA 23”) на Многонационалната бойна група, с рамкова държава Италия.
Днес, 30 юни, продължават тактическите учения на формированията с водене на отбранителния бой и устройване на системата от минно-взривни заграждения.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на изтребители Ф-35 на Чехия

30.06.2023, 08:17

Американският Държавен департамент одобри продажбата на изтребители Ф-35 и свързани с тях боеприпаси и оборудване на Чехия, съобщи вчера Пентагонът, цитиран от Ройтерс.
Сделката е на стойност 5,62 милиарда долара.
Службата на Пентагона за сътрудничество в сферата на отбраната извести вчера Конгреса за възможната продажба. Основни изпълнители на поръчката ще бъдат компаниите “Локхийд Мартин”, “Рейтиън” и “Боинг”.
Миналата година чешкото правителство заяви, че иска да купи 24 изтребителя Ф-35, припомня Ройтерс.
Въпреки че Държавният департамент е одобрил потенциалната сделка, това не означава, че все още има подписан договор и че преговорният процес е приключил, уточнява Ройтерс. - Още за Ф-35
Източник: bta.bg

 
 

Германия започна да разполага системи “Пейтриът” в Литва, за да гарантира сигурността на срещата НАТО във Вилнюс

30.06.2023, 08:15

Германия започна да разполага в Литва системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът”, за да гарантира сигурността на срещата на НАТО във Вилнюс, която ще бъде проведена след по-малко от две седмици, предаде ДПА, като се позова на литовските въоръжени сили.
На снимки, публикувани от Литва, се вижда как германски военен конвой влиза във Вилнюс.  В литовската столица на 11 и 12 юли ще се състои срещата на лидерите на страните, членуващи в Алианса. Литва, която членува и в ЕС, граничи с руския ексклав Калининград и с Беларус.
Според литовската армия това е първото разполагане на ракети “Пейтриът” в страната. Системите ще бъдат обслужвани от германски войници.
Германското министерство на отбраната заяви, че Берлин разполага “Пейтриът” в Литва по искане на НАТО и в тясно сътрудничество с литовските власти. В края на май бе съобщено, че Германия ще гарантира сигурността на срещата във Вилнюс и посредством свои сухопътни, въздушни и морски сили.
Източник: bta.bg

 
 

Забравените герои на България: Генерал–лейтенант Стефан Стефанов Славчев

30.06.2023, 08:06

Навършват се 58 години от смъртта на генерал-лейтенант Стефан Стефанов Славчев. Той е роден на 7 декември 1869 г., в Търново. Завършва Военното училище в София (1889) и артилерийска инженерна апликационна школа в Торино, Италия (1896). На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1899 г. в чин капитан, а на 27 септември 1904 г. в чин майор. Служи последователно в 5-ти (1889) и в 4-ти артилерийски полкове и като младши офицер в Софийския артилерийски арсенал (1897). Командир е на батарея в 6-ти артилерийски полк (1900). След това работи в Артилерийската инспекция (1903), а по-късно е помощник-началник по техническата част в Артилерийската инспекция (1909) и помощник-командир на Софийския крепостен батальон (1910-1911).
През Балканската война (1912-1913) е командир на тежката крепостна артилерия в 3-та армия, която се проявява при атаката на Одринската крепост (1913).
През 1914 г. с чин полковник е назначен за началник на техническия отдел в Артилерийската инспекция. През Първата световна война (1915-1918) командва тежка артилерийска бригада в 1-ва армия (1915), а след това е началник на артилерията в Щаба на действащата армия (1916-1918). На 15 август 1917 г. е произведен в чин генерал-майор. От армията е уволнен през 1919 г. Дълги години е преподавател по артилерия във военното училище, занимава се с научна дейност (професор по артилерия), автор е на книги и учебници.
Умира на 30 юни 1965 г., в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 1 и 2 кл.; ордена „Св. Александър” IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 
 

Военен календар

30.06.2023, 08:00

На 30 юни 1939 година се формирана 10-а пехотна родопска дивизия. На 27 април 1941 г. войските на дивизията (10-и пехотен родопски, 44-ти пехотен тунджански, 47-и пехотен ардински, 10-и дивизионен артилерийски полк) навлизат в Беломорието. До края на май заемат о. Тасос и района между реките Струма и Места, като организират отбраната на беломорския бряг и оказват съдействие при установяването на българска власт. От пролетта на 1942 г. дивизията прикрива българо-турската граница, а от декември 1944 г. участва в заключителния етап на Втората световна война. В началото на януари 1945 г. преминава р. Дунав и се съсредоточава в района на гр. Неметлад, Унгария. На 20 – 21 януари сменя частите на 236-а съветска дивизия и заема за отбрана района източно от канала „Риня Патак“ срещу гр. Надятад, където отразява атаките на противника и не допуска пробив в западния участък на 1-ва българска армия. По време на Мурската настъпателна операция (29 март – 15 април 1945 г.) първоешелонната 10-а дивизия настъпва на север от р. Драва, участва в пробива на противниковата отбранителна система, прикриваща важния нефтодобивен район при гр. Нагканижа, и в овладяването на Междумурието. Бойният път на 10-а пехотна родопска дивизия, загубила по фронтовете 728 убити и 1607 ранени, завършва на 11 май 1945 г. в гр. Мурска Собота, Словения.

На 30 юни 1913 година турските войски започват военни действия срещу българската армия. Избухването на Втората балканска война създава благоприятни условия за активна намеса на Турция с цел налагане на изменения в Лондонския мирен договор (17 май 1913) в нейна полза.
За противодействие срещу евентуално настъпление от турска страна българското главно командване отделя две бригади от 10-а пехотна дивизия, войските на Одринския гарнизон и няколко доброволчески дружини, подчинени на коменданта на Одринската крепост генерал-майор Вълко Велчев под името Южен отряд.
На 30 юни 1913 г. 250-хилядна турска армия прекосява границата и предприема настъпление в три колони, които на 2 юли достигат до линията Енос – Мидия. След тридневен престой те настъпват по целия фронт и се насочват към Лозенград и Одрин. С достигането на Одрин, командирът на турския авангард предлага на генерал Велчев да предаде града без бой. Той отказва, като заявява, че ще се отбранява докрай, но през нощта гарнизонът отстъпва пред многобройния противник. На 10 юли 1913 г. Одрин е зает от турските части. Настъплението на турската армия срещу фланга и тила на българските войски, които воюват на западната и южната граница изправя България пред неизбежна военна катастрофа.

 
 

 

WSJ: САЩ са близо до предаване на ракети с голям обсег ATACMS на Украйна

29.06.2023, 22:05

САЩ са близо до одобрението за предаване на ракетна система с голям обсег за Украйна, са заявили американски и европейски служители, докато Русия се бори с вълненията във военното си ръководство и несигурността на бойното поле, съобщава The Wall Street Journal.
Армейската тактическа ракетна система, или MGM-140 ATACMS
(Army Tactical Missile System), има обхват от около 300 км, достатъчен за украинските сили да ударят руски цели далеч зад фронтовите линии. Президентът на САЩ Джо Байдън не е подписал прехвърлянето, отчасти поради загриженост сред американски служители, че Украйна може да го използва ракетите, за да удари руска територия и да ескалира конфликта в по-широка война със Запада.
Длъжностните лица са заявили, че въпросът очаква одобрение на най-високо ниво. Но източниците на американската медия в САЩ и Европа са забелязали признаци, че предишните неохотни групи на американското правителство, а именно Белият дом, виждат спешна необходимост от укрепване на битката на Украйна през следващите седмици.
Но на фона на вътрешните сътресения в Русия, където през миналата седмица основателят на наемните сили на "Вагнер" организира неуспешен бунт, американски и европейски служители са признали, че сега може да е моментът да се "натисне газта".
Високопоставен представител на украинската отбрана е заявил пред The ​​Wall Street Journal, че Киев е получил положителни знаци през последните седмици, че САЩ са се съгласили със системата ATACMS. Украински официални лица твърдят, че ракетите с голям обсег са необходими, отчасти, за да ударят Крим, полуостровът, окупиран от Русия, който руските сили използват като база за изстрелване на ирански БпЛА, според публични изявления на САЩ и техните европейски съюзници.
Съветът за национална сигурност на Белия дом и Пентагонът не са отговорили веднага на искане за коментар от страна на The ​​Wall Street Journal.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Военноморско учение „Бриз 2023”

29.06.2023, 16:27

На 28 и 29 юни 2023 година, във Варна се проведе основната планираща конференция за националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2023”.
Началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински откри конференцията. Тя се проведе под ръководството на началника на отдел ,,Подготовка” в Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Тодор Калинов, като бяха обсъдени въпроси, касаещи предстоящото през месец октомври учение.
В конференцията, освен от Министерство на отбраната, Щаба на Военноморските сили, Флотилия бойни и спомагателни кораби, видовете въоръжени сили и командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, се включиха и представители на военноморските сили на държави от НАТО и инициативата „Партньорство за мир”, заявили участие в учението – Албания, Белгия, Грузия, Гърция, Италия, Румъния, Съединените американски щати, Турция и на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България NFIU, като част от тях участваха чрез видеоконферентна връзка.
Участниците се групираха в четири синдиката – морски операции, междуведомствено сътрудничество, специални операции и обезвреждане на невзривени боеприпаси, в рамките на които се обсъдиха възможностите за отработване на конкретните епизоди от учението, свързани както с действията на силите на море, така и съвместните действия на ВМС на Република България с правителствени и неправителствени организации.
В работата на синдиката за междуведомствено сътрудничество участваха представители на областната и общинската администрации във Варна, на регионалните структури на Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, Министерство на околната среда и водите, Министерство на здравеопазването, на фирми от морския бизнес и доброволчески сдружения.

 

На УЦ „Тюлбе” завърши съвместната подготовка с военнослужещи от Националната гвардия на щата Тенеси

29.06.2023, 11:29

Вчера завърши съвместната подготовка „HAWK–MARKSMAN” с участието на военнослужещи от Сухопътните войски и Националната гвардия на щата Тенеси. В продължение на осем дни на УЦ „Тюлбе” военнослужещи от 61 механизирана бригада, 2 механизирана бригада, 101 алпийски полк и  американските им колеги имаха възможност да обменят опит при стрелбата с различните образци оръжие и въоръжение, използвани във формированията от Сухопътните войски и Националната гвардия на САЩ.
Съвместната подготовка премина при отлична организация под  ръководството на подполковник Иван Сакалов – командир на батальон ISTAR на 61 механизирана бригада, като участниците от двете страни показаха отлични стрелкови умения и висока мотивация, съобщават от формированието.
На церемонията по закриване на  подготовката подполковник Сакалов благодари на участниците за положените усилия, изграденото взаимно сътрудничество и партньорство и им връчи сертификати.

 

Чехия се очерта като един от най-големите поддръжници на Украйна в конфликта с Русия

29.06.2023, 09:00

Чехия се очерта като един от най-големите поддръжници на Украйна в конфликта с Русия. Прага съдейства не само за приема на украински бежанци и оказването на дипломатическа подкрепа на Киев, но и за получаването от украинската армия на значителни обеми въоръжение, както стана ясно от изнесени от чешкото правителство данни по въпроса.
На пресконференция във вторник чешкият министър-председател Петър Фиала (на снимката) и министърът на отбраната Яна Чернохова съобщиха каква военна помощ е предоставила Чехия на Украйна от началото на годината. От изказването им, което те направиха след среща между тях и началника на генералния щаб на чешката армия ген. Карел Ржехка, се разбра, че става дума за внушителни количества техника.....Прочети още

 

Китайският разрушител Kunming 172

29.06.2023, 08:34

Разрушителят DDG 172 Kunming от китайския флот (борден номер 172, лидерен на Проекта 052D) е заложен през декември 2010 г. в корабостроителницата на завода Jiangnan в Шанхай, спуснат е на вода през август 2012 г. и се е присъединил към флота на страната през март 2014 г.
Разрушителите от този тип са предназначени да действат като част от корабните и авионосните групи, да им осигуряват противовъздушна отбрана, както и за борба с надводните кораби и противниковите подводници.
Пълна водоизместимост на разрушителя е 7500 t, дължината 157 m, ширината 17 m, газенето 6 m. Основната силова установка, изработена по схемата CODOG, включва две газови турбини и два дизелови двигателя с обща мощност 48.3 MW. Скоростта при пълен ход е 30 възела, далечината на плаването е до 4500 km при икономична скорост от 15 възла. Екипажът е от 280 души, включително 40 офицери.
Въоръжението се състои от: две установки за вертикален пуск на 32 ЗУР HQ-9, противолодъчни ракети-торпеди CY-2; две четириконтейнерни пускови установки за противокорабни ракети YJ-62; 130- mm атилерийска установка H / PJ-38, 30- mm седемцевен зенитноартилерийски комплекс H / PJ-12; ЗРК FM000N; два тритръбни 324- mm торпедни апарата ILAS-3 за изстрелване на торпеда Yu-7; четирите 18-цевни пускови установки за поставяне на пасивни смущения.
Радиоелектронни средства са: многофункционален радар "Тип 346A", радари за откриване на въздушните цели "Тип 364" и "Тип 517V", радари за управление на огъня "Тип 344" и "Тип 366"; подкилна хидроакустична станция SJD-8/9 и буксируема хидроакустична станция GUS ESS-1.
Разрушителят е оборудван с площадка и хангар за базиране на противолодъчен хеликоптер Ка-28 или Z-9C. - Още китайски есминци

 

На този ден през 1900 година е роден бащата на Малкия принц

29.06.2023, 08:32

Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море.
Това е една от максимите на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Той се ражда на днешния ден през 1900 г. във френския град Лил.
Антоан дьо Сент-Екзюпери е френски писател и авиатор, известен най-вече с философско-поетичния разказ „Малкият принц“ и книгите си „Нощен полет“, „Земя на хората“, „Боен пилот“, „Южната поща“ и „Писмо до един заложник“.
Пустинята е хубава — каза Малкият принц, — защото крие някъде кладенец…
Животът на автора на "Малкия принц" е белязан от любовта към авиацията. Включен е в първи авиационен полк в Страсбург, след това лети в обществения транспорт. Назначен е за шеф на авиобазата Кап Жюби (Западна Сахара). По време на престоя си тук, заобиколен от враждебната испанска власт и разединените мавритански племена, Екзюпери успява с цената на голям риск да помогне на 14 екипажа на самолети, кацнали аварийно в пустинята.
През 1930 г. получава званието Кавалер на Почетния легион.
Когато избухва Вторара световна война, Екзюпери настоява да се включи в редиците на бойната авиация.
Извършва 7 разузнавателни мисии за периода март - юни 1940 г. След примирието е демобилизиран. Получава военен кръст. През 1943 г. авиогрупата му е преместена в Северна Африка. С много усилия Егзюпери се присъединява към екипа си.
Назначен е за командир. Започва отново да лети, но му забраняват поради възрастта. Въпреки това успява да си издейства още няколко полета над окупирана Франция.
31 юли 1944 г. Самолетът на Екзюпери поема на разузнавателна мисия над Югоизточна Франция. И никога не се завръща...
Само децата знаят какво търсят - каза Малкият принц. - Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.
И досега продължават споровете за мястото на гибелта на пилота-писател. В последния си полет той изчезва някъде между Корсика и френската Ривиера над Средиземно море. Версиите са три. Според първата „Лайтнингът“ на Екзюпери е свален над морето от немски изтребители. Втората е подозрителна – някой е предизвикал катастрофата. Третата версия твърди, че от старите си рани Екзюпери е загубил съзнание над морето, а не е изключено и сам да е посегнал на живота си.
През 1992 г. предполагаемото място на морското дъно е проверено, но водолазите не успяват да открият останки от изтребителя-разузнавач на знаменития френски писател. През април 2004 г. останките от „Лайтнинга“ на Екзюпери са намерени от водолази край Марсилия шест десетилетия, след като на 31 юли 1944 г. неговият самолет изчезва безследно в Средиземно море.

 

Франция ще разположи това лято близо 20 самолета в Индо-тихоокеанския регион

29.06.2023, 08:30

Френските въоръжени сили съобщиха, че ще разположат това лято близо 20 самолета, включително изтребители “Рафал”, в Индо-тихоокеанския регион, където френският президент Еманюел Макрон иска да превърне Франция в “уравновесяваща сила” между Китай и САЩ, предаде Франс прес.
„От 25 юни до 3 август Въздушно-космическите сили на Франция разполагат около 20 самолета възможно най-близо до нейните индо-тихоокеански територии“, посочи в изявление френската армия.
Мисията с название “Пегас 23” ще мобилизира 320 летци, 55 тона товари, 10 изтребителя “Рафал”, пет транспортни самолета A330 “Феникс” и четири A400M. Те ще направят 11 междинни кацания в 10 държави за взаимодействие с 14 партньорски армии.
След техническо спиране във военновъздушната база на Френските сили в Обединените арабски емирства, мисията предстои да участва през юли в „учения от остров Гуам и от Хавай“, паралелно „с разполагането на оборудване за нуждите на силите от Нова Каледония и Френска Полинезия”.
Завръщането от 24 юли и до 3 август ще включва “междинни кацания в Южна Корея, Япония, Индонезия, Катар и Джибути” с поредица от “съвместни учения” и сътрудничества по-специално в сферата на космоса, хуманитарната помощ и управлението при бедствия.
Еманюел Макрон превърна в стратегически приоритет това, което западните дипломати наричат ​​”Индо-тихоокеански регион”, огромна област, простираща се от бреговете на Източна Африка до бреговете на Западна Америка, където Франция има много територии и морски зони.
По-голямата част от изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Франция е там и е втората по големина в света, оформена около седем територии, от Реюнион до Нова Каледония и Таити, където живеят 1,65 милиона френски граждани.
През септември 2021 г. Париж получи звучна плесница със сключването на съюза АУКУС между Австралия, САЩ и Великобритания, което накара Канбера да анулира мегадоговор за придобиването на 12 конвенционални френски подводници, които биха били произведени в Австралия. Вместо това Канбера реши да закупи американски или британски ядрени подводници.
Източник: bta.bg

 

На този ден стартира гражданската авиация в България

29.06.2023, 08:25

На 29 юни 1947 г. на летище „Враждебна“ край София е положено началото на въздушния пътнически транспорт в България с откриването на първата линия София – Пловдив – Бургас.
На 27 декември 1946 г. с Постановление на Министерския съвет се създава Дирекция на въздушните съобщения. В постановлението са посочени терените за летища, складове, гаражи, превозните средства, съоръженията и работилниците, които трябва да бъдат предоставени безвъзмездно от Въздушни войски на Дирекцията на въздушните съобщения. Постепенно се оформят основните отдели на бъдещото предприятие – технически, летателен, свързочен и др. Към лятото на 1947 г. България разполага с 3 самолета Юнкерс-52, 2 самолета Ли-2, 3 самолета Фоке Вулф-18 за обучение и тренировка, 3 самолета Физелер Щорх, а малко по-късно и с 3 самолета По-2.
В ранната сутрин на 29 юни 1947 г. на летище „Враждебна“ започват да пристигат любопитни граждани, а малко по-късно и официалните лица, сред които и министър-председателят Георги Димитров. След тържествените речи на Георги Димитров и директора на Българските въздушни съобщения Борис Ганев, лентата е прерязана от министър-председателя. Първите пътници и официални лица заемат своите места в самолета, пилотиран от Ст. Тосунов и в 10:20 ч. машината взима курса на първата българска въздушна линия София – Пловдив – Бургас.

 

 

Швейцария не разреши прехвърлянето на почти 100 танка Leopard в Украйна

28.06.2023, 22:18

На 28 юни Федералният съвет на Швейцария отхвърли искане на Ruag AG относно износа на 96 танка Leopard 1, предназначени за Украйна, тъй като е в противоречие с приложимото законодателство, съобщиха от Федералният съвет на Швейцария.
"Поради това той даде приоритет на ангажиментите на Швейцария като неутрална държава и на надеждното прилагане на принципите на правовата държава.
На 27 април Ruag AG подаде заявка за износ до SECO (Държавният секретариат по икономическите въпроси на Швейцария) за препродажба на 96 употребявани и неработещи танка Leopard 1 A5. В момента танковете се съхраняват в Италия и ще се нуждаят от ремонт в Германия, преди да бъдат реекспортирани в Украйна.
Федералният съвет заключи, че продажбата на 96 танка не е възможна съгласно закона в настоящия му вид. По-конкретно, подобна продажба би била в противоречие със Закона за военното оборудване и би довела до отмяна на политиката на неутралитет на Швейцария", се посочва в съобщението.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Динамиката на учебен полигон „Корен” продължава

28.06.2023, 22:10

Първа механизирана рота и самоходна минохвъргачна батарея на 38-ми механизиран батальон от 2-ра Тунджанска механизирана бригада и танков взвод на 2-ри танков батальон от Център за подготовка на специалисти - Сливен от състава на Сухопътните войски, продължават и днес 28 юни с ротното тактическо учение на тема: „Усилена механизирана рота в отбрана във втори ешалон на батальона“ на учебен полигон „Корен“. Формированията под ръководството на командира на ротата капитан Николай Гарев водеха отбранителни бойни действия и проведоха контраатака  за възстановяване целостта на отбраната.
Военнослужещите от рота за „Комуникационо-информационна поддръжка“ (КИП) от щабен батальон на 2-ра механизирана бригада провеждат ротно тактико-специално учение на тема: „Действие на рота за КИП при развръщане на комуникационно-информационен възел на команден пункт на механизирана бригада. Изграждане и поддържане на устойчива полева комуникационна система с подчинените формирования.“ Под ръководството на командира на ротата капитан Диан Манолов, личния състав изпълни задачи по изграждането на полеви комуникационно-информационни възли на командния пункт и предния команден пункт на 2-ра механизирана бригада, осигуриха устойчиви радио и проводни комуникации с подчинените формирования на командира на бригадата.
Утре 29 юни полевата подготовка за тактическото учение „ОТВЕТЕН УДАР - 23”  продължава с пълна сила. Предстои провеждането на ротно тактическо учение с 2-ра механизирана рота и смесен противотанков взвод от състава на 38-ми механизиран батальон и танков взвод на 2-ри танков батальон от ЦПС - Сливен, тактико-специално учение на ротата за бойна поддръжка на батальон за защита на силите и продължава тактико-специално учение на рота КИП  на щабен батальон от състава на 2-ра механизирана бригада.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

ПАП: Първите танкове "Ейбрамс" пристигнаха в Полша

28.06.2023, 20:44

Първите 14 от общо 116 американски танка "Ейбрамс", закупени от полското правителство, пристигнаха в Полша днес, предаде полската новинарска агенция ПАП.
Танковете, закупени по сделка със САЩ на стойност 1,4 милиарда щатски долара, ще заменят танковете от съветската епоха, които Полша подари на Украйна, и ще бъдат част от мащабното разширяване на полските въоръжени сили.
Останалите 102 машини ще бъдат доставени по-късно тази година и през 2024 г.
Мариуш Блашчак, полският министър на отбраната, който пристигна на пристанище Шчечин за да наблюдава разтоварването на танковете, заяви, че "Ейбрамс" ще помогнат за защитата на Европа от заплахите, които представлява имперска Русия.
"Днешният ден демонстрира силата на полско-американския съюз, който служи за сигурността не само на Полша, но и на целия източен фланг на Северноатлантическия алианс, който на свой ред осигурява сигурността на свободния свят", каза Блашчак.
Договорът за танкове "Ейбрамс" обхваща и 12 автомобила за техническа поддръжка "Херкулес", осем автомобила за полагане на мостове, шест командни автомобила и 26 автомобила за поддръжка на шасита за "Хъмви".
САЩ ще доставят на Полша и над 250 000 броя боеприпаси по отделен договор.
С маса от 55 до 67 тона, танковете се задвижват от турбинен двигател с мощност 1500 конски сили и развиват скорост до 70 км/ч.
Полша е първата европейска държава и първата от НАТО, освен САЩ, която използва танкове "Ейбрамс".
Блашчак, който подписа сделката за "Ейбрамс" през януари, каза, че Полша разполага с напълно обучени екипажи, готови да работят с танковете, и че те ще образуват "непробиваема бариера" в Източна Полша.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Киев назначи нов шеф на държавната оръжейна компания “Укроборонпром”

28.06.2023. 17:26

Украинското правителство назначи нов ръководител на държавния оръжеен конгломерат "Укроборонпром" в съответствие с опитите на Киев да стимулира вътрешния пазар на оръжие и да увеличи прозрачността, предаде Ройтерс.
Назначаването на Херман Сметанин (на снимката), на 31 години, който досега беше начело на завода "Малишев" в Харков, Североизточна Украйна, за нов генерален директор на “Укроборонпром”, е част от по-широкообхватна инициатива за промени в ключовата индустрия, заявиха официални лица.
Украйна зависи в голяма степен от западната военна помощ и доставки на оръжие, припомня Ройтерс.
"Новоназначеният генерален директор е изправен пред три основни задачи: да увеличи производството на боеприпаси и военно оборудване; да изгради ефективна антикорупционна инфраструктура в компанията  и да трансформира "Укроборонпром"," каза Олександър Камишин, министър на стратегическите индустрии на Украйна.
Правителството настоява за реформи във вътрешната отбранителната индустрия и модернизиране на местното производство, като даде възможност за по-тясно сътрудничество със западните  партньори, за да се постигне увеличаване доставките за фронта.
Междувременно Ройтерс информира за нарастващата роля на бойното поле на евтиния по отношение на производствените разходи руски дрон “Лансет”. Безпилотникът представлява все по-голяма заплаха на фронтовата линия в Украйна,  според украински войници.
Видеоклипове, публикувани от проруски канали в социалните мрежи през последния месец, показват как дронове “Лансет” повреждат или унищожават скъпо военно оборудване на Украйна, дарено от Запада, като например танкове “Леопард 2” и самоходна гаубица "Сезар".
Украински военнослужещи от четири различни артилерийски звена посочват в разговори с Ройтерс “Лансет”  като една от основните заплахи, с които са се сблъсквали на  бойното поле.
Подразделенията за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна са унищожили шест безпилотни летателни апарата “Шахед-136/131” през изминалата нощ, предаде агенция Укринформ, цитирайки изявление на украинските военновъздушни сили в Телеграм.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Парламентът ратифицира на първо гласуване договора за информационна система за F-16

28.06.2023, 16:55

Парламентът ратифицира на първо гласуване международен договор „Придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация и необходимата поддръжка“. Вносител е Министерският съвет. "За" гласуваха 104 депутати, 39 - "против" и седем - "въздържал се", съобщи БТА.
С придобиването на терминалите ще бъде постигнато желаното ниво на ситуационна осведоменост, което е изключително важно за осигуряване на условия за използване на пълните технически оперативни възможности на новите бойни самолети F-16 и на новите многофункционални патрулни кораби, обясни заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев в парламентарната комисия по отбрана преди две седмици.
Прогнозната стойност на договора е над 5,255 милиона долара, а срокът за валидност на офертата изтича на 29 юни 2023 г. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от близо 82 хил. долара и разсрочено плащане на тримесечни вноски в периода 2023-2029 г.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Проект на държавния бюджет за 2023 г.: 1,88 на сто от БВП са разходите за отбрана

28.06.2023, 16:50

Планираните разходите за отбрана в публикувания проект на държавен бюджет възлизат в общ размер на 1,88 на сто  от БВП за 2023 г. Според Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП до 2024 г., те трябваше да са 1, 85 процента. За бюджета на МО са заделени 2, 382 167 млрд. лв.
Съгласно класификацията на НАТО, са включени и разходите за  пенсии за пенсионираните военнослужещи, намалени с отчисленията за  военнослужещите към пенсионните фондове, на военните съдилища и военни  прокуратури, за издръжка на Постоянната делегация на Република България в  НАТО, вноската на Република България към гражданския бюджет на НАТО и към  Европейския механизъм за подкрепа на мира, изплащани от бюджета на Министерството  на външните работи и вноската на Република България към фонда на НАТО за  иновации, изплащана от бюджета на Министерството на иновациите и растежа .
Осигурени са средства за поддържане и развитие  на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната  отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание  инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия. Става дума за   придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС, нов тип боен  самолет - II-ри етап, включително и за съпътстващи разходи по двата етапа (MIDS  терминали, транспорт, ДДС и мита) и основна бойна техника за изграждане на  батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Допълнително са  предвидени средства за придобиване на боеприпаси и горива за бойна подготовка, както  и за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и  техника, и за ремонт и изграждане на инфраструктура.
За изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на  въоръжените сили на Република България до 2032 г. и  Плана за развитие на въоръжените сили на Република България до  2026 г. са предвидени средства  в размер на 63  млн. лв., в т.ч. 33 млн. лв. за поетапно попълване на вакантните  длъжности (1 000 военнослужещи), с цел намаляване на некомплекта на въоръжените  сили и 30 млн. лв. за обезщетения на военнослужещи при освобождаване от военна  служба.
Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската  длъжност на военнослужещите остава 380 лв. Тя не е променяна от 2009 г. насам.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Литва купува системи за противовъздушна отбрана НАСАМС за Украйна

28.06.2023, 12:50

Литва купува две системи за противовъздушна отбрана НАСАМС за Украйна, заяви литовският президент Гитанас Науседа във видеообръщение, предаде Ройтерс.
"Те ще бъдат доставени на Украйна в най-близко време", каза Науседа, който днес е на посещение в Киев. Договорът беше подписан вчера между Литва, Норвегия и норвежкия производител Конгсберг групен (Kongsberg Gruppen), добави той.
Науседа ще се срещне днес с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, за да обсъдят украинските амбиции за членство в НАТО.
Вчера Зеленски за пореден път изрази очакването си Украйна да получи "политическа покана" за присъединяване към НАТО на срещата на върха на членовете на алианса в Литва на 11-12 юли. Твърди се, че с приближаването на срещата на върха във Вилнюс членовете на НАТО са движат към договаряне на постепенни стъпки за укрепване на връзките с Украйна, но все още не са разрешили различията помежду си относно начина, по който да се отговори на желанието на Украйна за членство.
Литва е един от най-твърдите поддръжници на Украйна в НАТО и ЕС и призовава за приемането ѝ и в двете организации.
От Киев литовският президент ще се отправи към Брюксел за срещата на върха на лидерите от ЕС.
Източник: https://www.bta.bg/

 

„Война по разписание“ или внезапна катастрофа?

28.06.2023, 09:12

Преди 109 години, на 28 юни 1914 година, в босненския град Сараево беше убит австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд. След малко повече от един месец започна Първата световна война, в която загинаха трите главни империи на онова време – Руската, Австро-Унгарската и Османската.
По каква ли причина едно такова на пръв поглед обикновено покушение стана причина на толкова глобални последици? – пише нашият наблюдател Пьотър Искендеров. През последните години зачестиха опиите да се представи Сърбия и стоящата зад гърба й Русия като главни виновници за военния конфликт, като с това се засенчат плановете на Берлин, Виена, Лондон, Париж и други световни играчи за преразпределяне сферите на влияние, получаване на източници на суровина, въвеждане на контрол върху транспортните коридори.
Опитите за стоварване на главната отговорност за избухването на Първата световна война върху Сърбия и Русия поразително съвпадат с процеса на новото засилване на икономическата мощ и геополитическите претенции на Германия. През последните две десетилетия в Германия се наблюдава ясната тенденция към отказ от наследството на „школата на Фишер“, която съществува там от 1960-те години. Фриц Фишер – един от големите германски историци – убедително доказа, че именно Германия е тласнала човечеството във водовъртежа на Първата световна война заради преразпределяне сферите за влияние. Превземане на колонии и източници за суровина.
Никакви нови документи, позволяващи да се свали от Берлин отговорността за развързването на Първата световна война, така и не са открити. Затова пък активно се използват повече от съмнителни исторически паралели с днешни събития. Например, британският учен Крис Кларк смята, че трагичните събития в Сребреница през лятото на 1995 изискват кардинално преразглеждане на историческата роля в Европа на Сърбия и нейната съюзничка Русия.
Тук е уместно да се върнем към документите. Генералният щаб на Австро-Унгария имаше подробно изработени планове за превантивно едновременно нападение срещу Сърбия и Русия още през октомври 1912 година – т.е. почти 2 години преди сараевското убийство. А за оправдаване на подобна операция бдеше нужен предлог, който прави Русия и Сърбия отговорни за войната. Началник Генералния щаб на германската армия Хелмут фон Молтке беше писал на своя австро-унгарски колега: „Необходимо е да се изнамери предлог за война, трябва поводът да идва от славяните“. Такъв повод (а не причина!) станаха юнските изстрели на босненския националист Гаврило Принцип.
Ако пък се говори за причините на Първата световна война, тук продължава спорът между две основни концепции. Първата говори за „война по разписание“ – понятие, въведено през 1969 година от историка Тейлър. Неговите опоненти пък настояват, че до общоевропейския конфликт са довери верига от трагични случайности, недоверие между държавите и отсъствие на координация между монарсите. Но и двете концепции са единни, че тогавашните противоречия между великите държави едва ли са могли да бъдат уредени по мирен начин. И опитите да се обвиняват във всичко Русия и Сърбия означават да се отрича обективността на историческия процес.

 

79 години от бомбардирането на летище Карлово

28.06.2023, 09:10

На 28 юни 1944 г. американска формация от 800 бомбардировача и 350 изтребителя води курс към Плоещ.
Заради зачестилите набези на българската авиация край Враца 350 бомбардировача, прикривани от изтребители, се отделят от основната група.
Целта им е летище Карлово (Марино поле) и военната фабрика в Сопот, която не е засегната. Артилерията успява да свали един B-24H „Либерейтър“.
Съдбата на летището обаче е фатална. То е засипано с над 4000 авиобомби от различен калибър. Разрушени са складовете, работилниците и хангарите. 25 души загиват, а ранените са два пъти повече. Напълно разрушени и повредени са над 70 самолета.

 

 

Бригаден генерал Радостин Илиев минава в запаса с награди и благодарности за службата

27.06.2023, 23:15

С Указ № 96 президентът Румен Радев освободи поради навършване на пределна възраст за военно звание бригаден генерал Радостин Илиев от длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ и от военна служба, считано от 28 юни 2023 г.
Днес в Тържествената зала на МО министърът на отбраната Тодор Тагарев награди бригаден генерал Илиев с Почетния знак на МО „Свети Георги“ – първа степен за офицери. Генералът беше награден с картина и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Министърът изрази готовност да използва знанията и опитите на бригаден генерал Илиев и занапред.
Така рожденият ден на генерала е последният в неговата 38- годишна офицерска служба. От 29 юни той преминава в запаса.
*********
Бригаден генерал Радостин Илиев е роден е на 28 юни 1962 г. в град Сливен. През 1980 г. завършва средното си образование във Враца. Постъпва във Висшето народно военно артилерийско училище, където завършва през 1985 г. за инженер по АСУ и радиоелектроника. Служи в Радиотехническите войски на Българската армия. През 1995 г. завършва Военната академия в София, след което става помощник-началник щаб на бригада в Божурище. От 1997 г. е старши помощник-началник на отдел „Военна стандартизация“ в управление „Научно-техническо осигуряване на отбраната“ на Министерството на отбраната. През 2001 г. е назначен за началник на сектор и в J5/9 на Съвместното командване на силите на НАТО, град Брюнсум, Холандия. Между 2005 и 2008 г. служи в постоянната делегация на Република България към Главната квартира на НАТО, град Брюксел, Белгия. От 2010 до 2011 г. учи в Национален университет по отбраната във Вашингтон. По същото време е заместник-директор и изпълняващ длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика“. От 2013 до 2014 г. е директор на дирекцията. След това става заместник-военен представител във Военната комисия на ЕС в ПП на Република България към ЕС в Брюксел.

 
 

Пентагонът обяви нов пакет от 500 милиона долара военна помощ за Украйна

27.06.2023, 21:21

Съединените щати ще предоставят на Украйна нов пакет от военна помощ на стойност 500 милиона долара, заяви днес Пентагонът, цитиран от Ройтерс.
Пентагонът обяви новата помощ в израз на подкрепа за Киев в момент, в който Москва все още се справя с последиците от бунта на бойците от частната военна компания "Вагнер".
Помощният пакет включва бойни машини "Брадли", бронетранспортьори "Страйкър" и боеприпаси за ракетни системи "Хаймарс".
Целта на помощния пакет е да подсили "способността на Украйна да извършва операции в рамките на контранастъплението си, да засили възможностите ѝ за въздушна отбрана..., както и да ѝ бъдат предоставени други средства, с които да отблъсква" руските сили, се казва в изявление на Пентагона.
Това е 41-ят помощен пакет, който САЩ предоставя на Киев, откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Германската компания "Райнметал" обяви доставката на 14 бойни танка "Леопард 2" за Украйна догодина

27.06.2023, 21:16

Най-големият германски оръжеен концерн - "Райнметал", обяви официално днес, че ще предостави 14 бойни танка "Леопард 2" на Украйна догодина, предаде ДПА.
Компанията ще направи това посредством договор с правителствата на Германия, Нидерландия и Дания.
Нидерландия и Дания обявиха през април, че те съвместно ще предоставят на Украйна 14 бойни танка "Леопард 2А4", припомня ДПА. Още тогава стана ясно, че танковете няма да дойдат от собственото въоръжение на споменатите страни, а ще да бъдат закупени от германския индустриален резерв, да минат основен ремонт и след това да бъдат дарени на Украйна. Тогава разходите бяха оценени на 165 милиона евро (180 млн. долара).
Доставката на танковете ще се осъществи догодина, като първият танк "Леопард" е предвидено да стигне до Украйна през януари.
От Киев призоваха страните от Запада да подкрепят тяхната битка с руските агресори, като им доставят бойни танкове, посочва ДПА.
Германия и някои европейски държави вече предоставиха на Украйна различни модели на танка "Леопард". Страни като САЩ, Великобритания и Франция пък изпратиха други бойни машини.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Министър Тагарев представи екипа си и потвърди по-рано обявените приоритети

27.06.2023, 16:57

На специално организирана церемония в тържествената зала на МО министърът на отбраната Тодор Тагарев представи екипа си и приоритетите в по-нататъшната работа. Това стана пред висшето военно командване начело с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Нови лица почти няма. От близката история на армията и министерството са познати заместник-министрите на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов и полковник от запаса Станимир Георгиев, началникът на политическия кабинет полковник от запаса д-р Добромир Тотев и директорът на дирекция „Връзки с обществеността“ Лора Кендова. Единственото ново лице е Мустафа Емин, който засега е съветник, но след завършване на магистратурата си във Военна академия „Г.С.Раковски“ ще бъде парламентарен секретар на МО. Има още няколко номинации за членове на политическия кабинет, които се обсъждат.
По отношение на приоритетите министърът отбеляза, че има много добро разбиране с депутатите и експертите в Народното събрание, които се интересуват от въпросите на отбраната и работят по тях. Става въпрос за тези политически сили, които продължават да се договарят за обща управленска програма. Очаква се документът да бъде скоро публикуван. В него са заложени няколко основни приоритета, които не бяха изброени по степен на важност. Един от тях е изграждане на боеспособни въоръжени сили, които са необходими за защита на националната сигурност. Другият са хората в отбраната, т.е. как да намерим тези хора, от които се нуждаем, да дойдат да служат в армията, да ги задържим и да им осигурим впоследствие достоен преход към следваща кариера, посочи министърът. В това отношение, допълни той, имаме разбиране от политическите сили в парламента, с които работим. Следващият е изграждане на устойчивост на Въоръжените сили и на отбраната, за да може да се действа в кризисна обстановка.
Във връзка със законодателните промени, които предстоят, също сме обединени около няколко приоритета, посочи министър Тагарев. Първият и много важен е през следващата година отбраната да бъде финансирана с 2 процента от БВП, което по-нататък да е минимума при осигуряване изграждането на модерни отбранителни способности. Друг приоритет е превъоръжаването на армията. Ще бъде направен преглед на разработената от служебното правителство Програма за инвестиции в МО до 2032 г., за да бъдат отразени и най-новите ангажименти, които идват в процеса на планиране в НАТО и това, което е необходимо, като национални амбиции. Наред с това ще се работи за механизъм, който да създаде стабилност на развитието на армията и в частност при реализирането на проектите за модернизация. Става дума за стабилна финансова прогноза, като идеята от минали състави на парламента за създаване на Инвестиционен фонд.
Остават на дневен ред изграждането на модерна, добре оборудвана, тежка механизирана бригада от състава на Сухопътни войски, подготовката на навременното посрещане на новите изтребители Ф-16 и реализация на някои други ключови проекти, включително в сферата на социалната политика и резерва на Въоръжените сили.
Продължава изпълнението на решението на Народното събрание от 9 декември м.г. за военна и военно-техническа помощ на Украйна. Относно решенията на правителството от 23 юни т.г., за нов пакет, министърът заяви категорично, че в него няма авиация и тежка бронетанкова техника.  
Накрая на церемонията министърът награди с почетния знак на МО „Свети Георги“ – първа степен за офицери бригаден генерал Радостин Илиев, директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ във връзка със зачисляването му в запаса. Генералът беше награден с картина и от началника на отбраната. Министърът изрази готовност да използва знанията и опитите на бригаден генерал Илиев и занапред.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще присъства на демонстрация на способности на учението на Силите за специални операции „Stealth Dagger – 23“

27.06.2023, 12:50

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще присъства на деня за демонстрация на способности на учението на Специалните сили на Българската армия „Stealth Dagger – 23“. Той ще се проведе на 28 юни, сряда, в специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“. Ще бъдат демонстрирани способности, свързани с изпълнение на основните мисии на Силите за специални операции.
В рамките на тактико-специалното учение „Stealth Dagger – 23“ се оценяват бойните способности на Тактическа група за специални операции по стандартите на Съюзното командване на НАТО по операциите. Тактическа група за специални операции е от състава на формирование от усилените Сили за отговор на НАТО (eNRF 24).
Сертификационното учение се провежда в периода 19 - 30 юни 2023 г. на територията на Централна и Източна България и основните тренировъчни центрове на Специалните сили. В него участват формирования, сили и средства от състава на Съвместното командване на специалните операции, летателни средства, екипажи и инженерно-технически състав от състава на Военновъздушните сили, както и формирования и щабен личен състав от Специалните сили на САЩ и Специалните сили на Румъния.
На деня за демонстрация на способности ще присъства още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Поканени са също министър-председателят Николай Денков и министри от кабинета, народни представители от 49-ото Народно събрание, командирът на Командването на силите за специални операции на НАТО, командирите на командванията за специални операции на САЩ в Европа, Полша, Румъния и Италия, висши офицери и др.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Русия започна тактически военновъздушни учения над Балтийско море

27.06.2023, 08:30

Руското министерство на отбраната съобщи тази сутрин, че провежда тактически военновъздушни учения над Балтийско море с основна цел да тества готовността за изпълнение на бойни и специални задачи, предаде Ройтерс.
"Екипажите на изтребителите Су-27 проведоха бойни стрелби срещу крилати ракети и въздушни мишени", съобщи министерството в Telegram.
"Основната цел на учението беше да се тества готовността на екипажите за изпълнение на бойни и специални задачи, както е предвидено", се посочва в изявлението, цитирано от БТА. - (видео)
Министерството добави, че освен подобряване на уменията на екипажите по време на учението изтребителите изпълняват денонощна охрана на въздушното пространство над руския ексклав Калининград. Плановите мероприятия ще продължат до края на тази седмица.

 

Исторически календар

27.06.2023, 07:01

На 27 юни 1937 г. цар Борис III връчва бойните знамена на авиационните подразделения. Програмата за развитие на Въздушни войски набира скорост, подпомогната и от Солунското споразумение с Балканския съюз (31 юли 1938 г.), по силата на което отпадат ограниченията за въоръженията. През 1937 – 1938 г. се засилва и подготовката на летателния и земен състав.
Много българи се обучават за усвояване на новата техника в Германия, Италия, Унгария и Полша.

 

На 27 юни 1709 г. Петър I разбива шведите при Полтава

27.06.2023, 07:00

На 27 юни 1709 г. руският цар Петър I разбива шведските войски в битката при Полтава, с което практически печели Северната война, започнала в началото на XVIII век.
Поражението пък лишава Швеция от статута й на велика сила в Северна Европа.
Карл XII, според съвременниците си, „е бил влюбен във войната." Армията му често печелела сражения с превъзхождащ я противник. Така се случило в битката при Нарва през 1700 година, когато той напълно разгромил руските войски. След нея шведският крал наредил да бъде изсечен медал с подигравателно изображение на плачещия Петър, който бяга, хвърлил шпагата и шапката си. След победата над Русия, Карл тръгва към Полша и Саксония и побеждава Август II. Руският цар, междувременно, успява да се превъоръжи и да реформира армията, за да изгони шведите от руското крайбрежие на Балтийско море и да се установи в устието на река Нева в Санкт Петербург.
Но на страната е бил жизнено необходим широк излаз на Балтийско море за развитие на търговията с Европа. През 1707, Карл, който разбира, че Русия все още е основният му опонент, повежда армията през сегашната територия на Украйна към Москва.
Битката при Полтава показва, че руснаците за кратко време са усвоили най-добрите военни и технически постижения на времето. Артилерията на Петър I значително е превъзхождала шведската. Построени са били старателно измислени фортификационни съоръжения. Сметките на Карл XII за щикова атака, в която гвардейците са силни, не се оправдават. Битката е ожесточена. Загубите на шведите са два и половина пъти по-големи от загубите на руската армия. Карл е бил принуден да избяга в Турция. Това е победа.
Няколко години по-късно, Петър побеждава шведите в морските битки с при Гангут и Гренгам. Европа, преди обръщала малко внимание на руския цар, оттогава се научава да има предвид в международната политика интересите на Русия. Петър I, истинското призвание на когото, според историците, е водната стихия, получава искания достъп до Балтийско море. Войнственият шведски крал е убит в битка с норвежците през 1718. "Ах, братко Карл" - със съжаление казал Петър, като разбрал за него. И обявил седмица на траур за великия командир.

 

 

19Fortyfive: Руският "Ланцет" е масов убиец на техниката на ВСУ

26.06.2023, 23:18

Американският военен експерт Питър Сучиу определя руския дрон "Ланцет“ като "масов убиец на техниката на украинската армия. Той пише за това в статия за 19Fortyfive.
Авторът отбелязва, че руската армия "надеждно се защитава от контранастъплението“ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и голямата заслуга за това имат баражиращите борприпаси "Ланцет“ - безпилотен летателен апарат с максимален обхват на полета от 40 километра и живот на батерията от около 40 минути.
Експертът описва устройството подробно, като отбелязва по-специално, че "Ланцет“ е способен да изпълнява както разузнавателни, така и атакуващи роли. Сучиу определя този БПЛА за една от най-успешните руски платформи на местно производство, които се използват в Украйна.
По време на полет може да се насочва чрез GPS координати или визуален контрол. Освен това, в крайната част на мисията, той може да се управлява ръчно до целта чрез електрооптично насочване и телевизионно насочващо устройство.
"Това е проста, но смъртоносна платформа“, обобщава американският специалист.
"Ланцет“ разполага с две X-образни крила в предната и задната част на фюзелажа. Електрически мотор задвижва витло с две лопатки, разположено в задната му част. Устройството е изработено от пластмаса и композитни материали и тежи само 12 килограма, включително полезен товар от 3 кг.
Руските и украинските войски се опитаха да се противопоставят на заплахата от безпилотни самолети и баражиращи боеприпаси. Контрамерките включват заглушители за блокиране на радиочестоти, както и брезенти от метална мрежа, които служат като форма на реактивна броня над артилерия и предни наблюдателни постове.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Германия отхвърли молбата да изпрати крилати ракети на Украйна

26.06.2023, 22:04

Германия все още не е готова да изпрати крилати ракети с голям обсег на Украйна въпреки многократните молби от страна на украински представители, каза днес германският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от ДПА.
"По отношение на оръжията с голям обсег искам да кажа много ясно, че все още сме в предпазлива позиция - точно както американските ни партньори, между другото", каза Писториус по време на посещението си в Литва за среща с лидери от НАТО.
В края на май Украйна поиска крилати ракети "Таурус" от Германия. Берлин обаче остава предпазлив за доставките на ракети, с които Киев би могъл да стреля директно по руска територия.
Ракетите "Таурус КЕПД 350" са произведени съвместно от Германия и Швеция и имат обсег до 500 километра.
В същото време министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс каза, че ракетите с голям обсег "Сторм Шадоу", които Лондон изпрати на Киев, са оказали въздействие на бойното поле в конфликта между Русия и Украйна, предаде Ройтерс.
"Ракетите "Сторм Шадоу" са оказали значително въздействие на бойното поле", каза Уолъс пред депутати. Той допълни, че ракетите имат ефект върху руската армия.
Източник: https://www.bta.bg/

 

На учебен полигон „Корен” започна полевата подготовка за тактическо учение „ОТВЕТЕН УДАР - 23”

26.06.2023, 20;24

От днес, 26 юни, започна полевата подготовка на формированията от   2-ра Тунджанска механизирана бригада и формирования от състава на Сухопътните войски за тактическото учение „ОТВЕТЕН УДАР - 23”.
Полевата подготовка ще се проведе за времето от 26.06. до 02.07.2023г. под формата на ротни тактически учения с бойна стрелба с 1-ва и 2-ра механизирани роти от състава на 38-ми механизиран батальон, на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и танкова рота от 2-ри танков батальон на Център за подготовка на специалисти – Сливен от състава на Сухопътните войски и ротни тактико-специални учения с осигуряващите формирования от батальон за защита на силите, щабен батальон и батальон за логистично осигуряване на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.
Тактическото учение „ОТВЕТЕН УДАР - 23”, ще се проведе от 03.07. до 05.07.2023г. в рамките на учението  „Enhanced Vigilance Activity 23” („еVA 23”) на Многонационалната бойна група, с рамкова държава Италия, което се провежда на УП „Ново село”. В тактическото учение „ОТВЕТЕН УДАР - 23” ще вземат участие до 430 военнослужещи и до 140 единици техника от състава на Сухопътните войски, както и военнослужещи от италианската армия.
Темата на учението е: „Отбрана на усилен механизиран батальон в първи ешалон на Многонационалната бригада“, като основната цел е да се провери сглобеността и способността на батальона за планиране и провеждане на отбранителни бойни действия в състава на многонационална механизирана бригада.
Офицер провеждащ учението е командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, а директор на учението е заместник-командира на бригадата полковник Емил Симеонов.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Дания започва да обучава украински пилоти на Ф-16

26.06.2023, 14:26

Обучението на украински военни пилоти на изтребители Ф-16 вече започна, съобщи днес датското правителство и добави, че изваждането от употреба на остарели американски изтребители се изтегля напред с две години, предаде Асошиейтед прес.
Изтребителите Ф-35, с които ще бъдат заменени остарелите Ф-15, ще влязат в експлоатация през 2025 г., заяви министърът на отбраната Троелс Лунд Поулсен, Първоначално се планираше това да стане през 2027 г.
Лун Поулсен каза, че страната му “предприе стъпки за започване обучението и усилията за по-нататъшното обучение на украински пилоти”. “Ние също така обмисляме дали да направим конкретно дарение от датски изтребители Ф-16 на Украйна и колко да бъдат те“, допълни министърът.
Украинските пилоти трябва да преминат обучение в продължение на 6 до 8 месеца, преди да се извърши възможно даряване на датски изтребите Ф-16, посочи Лун Поулсен пред датската телевизия Де Ер.
“Това не означава, че решение не може да се вземе преди това. Но (изтребителите Ф-16) ще останат в Дания до 2024 г.”
Дания поръча 27 бойни машини Ф-35А, които ще заменят голяма част от над 40-годишните Ф-16, от които Дания използва в момента 30, посочва АП. Преминаването към изтребителите от ново поколение ще протече от 2023 до края на 2035 г.   
Източник: https://www.bta.bg/

 

Eurofighter изглеждаше провал, но интересът към него се завърна с пълна сила

26.06.2023, 12:42

150-200 поръчки за нови самолети в рамките на две години - това е мечтана ситуация за всеки авиопроизводител и именно в нея очаква да се окаже изпълнителният директор на европейския консорциум, който произвежда изтребителя Eurofighter Typhoon.
Замислен като символ на европейското единство и превърнал се в демонстрация на точно обратното, един от най-добрите, но и най-скъпи бойни самолети в света отново е актуален както сред настоящите си оператори, така и в плановете на нови клиенти.
Контекст: Eurofighter като концепция датира от края на 70-те години. След успешната съвместна работа по ударния самолет Tornado, авиопроизводители от Великобритания, Германия, Италия, Испания и Франция започват заедно да работят по многоцелеви изтребител.
В хода на програмата Париж се отказва, а след много забавяния, организационни трудности и сериозно оскъпяване на цялата програма, прототипът лети за първи път през 1994 г. Цели 9 години по-късно Eurofighter Typhoon е приет на въоръжение.
Светът вече е различен - Студената война е приключила, а все още Русия на Путин не се разглежда като голяма заплаха. Това се отразява и на последващото развитие на самолета, което не е прекалено динамично, включително и поради факта, че системите на борда идват от 4 различни държави и всяка промяна изисква много сложен процес на координация.
Цената на изтребителя (124 млн. долара на бройка) го нарежда до американския F-22, а е спорно дали има много други аспекти, в които двете машини са сравними.
Експортният интерес към Eurofighter извън страните, чиято авиоиндустрия той изхранва, са предимно на Арабския полуостров - Саудитска Арабия, Катар, Оман и Кувейт.
Детайли: Всичко това очевидно не притеснява Джанкарло Мецанато, изпълнителен директор на компанията Eurofighter Jagdflugzeug GmbH, която координира развитието на изтребителя. Пред Breaking Defense той очерта следните потенциални сделки за 150-200 самолета през следващите няколко години:
    - Очаква се съвсем скорошна поръчка от Испания в рамките на програмата Halcon, с която Мадрид иска да замени своите американски F/A-18. Тук говорим за до 45 самолета.
    - Полска делегация е коментирала с Мецанато евентуална покупка на Eurofighter Typhoon.
    - Германия вече отстъпва от твърдата си позиция спрямо Саудитска Арабия и това прави възможно закупуването на още 48 самолета от петролната монархия, която има още 72.
    - Германия все още няма окончателно решение дали ще купува нови Eurofighter за собствените си ВВС, тъй като досегашните планове на Берлин бяха машините от този тип да отпаднат до 2030 г.
Полската и евентуалната германска поръчка със сигурност са станали една идея по-вероятни след избухването на войната в Украйна, която ясно показа, че мащабните въоръжени конфликти са част не само от миналото, но и от настоящето и бъдещето на Европа.
От друга страна: Амбициите на производителите са едно, но пазарните реалности даже във военно време може да се окажат много различни. САЩ постигат доста успехи с експорта на F-35, Франция предлага сериозни възможности за индустриално сътрудничество на потенциалните купувачи на Rafale, а шведският Gripen струва наполовина на цената на Eurofighter. Прибавете към това и съвместимия с НАТО корейски KF-21 и конкуренцията става наистина тежка.
При ескалация на конфликта в Украйна със сигурност всеки в Европа ще е склонен да купува всичко, което е налично или с достатъчно кратко време на производство. Ако обаче войната приключи бързо и трайно, консорциумът зад Eurofighter ще трябва да поработи сериозно над това самолетът им да бъде наистина добра сделка. - Още за Eurofighter
Източник: https://money.bg/

 

Деца и младежи почистваха военни паметници

26.06.2023, 12:21

По инициатива на Военно окръжие – Шумен, съвместно със служители на общинската администрация в Нови пазар, общинското предприятие „Нови пазар“ и младежите от Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с и без увреждания беше организирано почистване и освежаване на военните паметници и паметните плочи в селата Беджене и Преселка. Бяха отстранени надвисналите клони и окосени тревните площи около 4 паметника – „Паметник на загиналите в Отечествената война“, „Паметна плоча на загиналите във войните“, „Паметник на загиналите във войните в Първата световна война“, с. Беджене и „Паметник на загиналите от селото във войните“, с. Преселка.
Провеждането на инициативата има за цел да облагороди пространствата около военните паметници, както и да почете паметта на храбрите българи, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството, съобщават от община Нови пазар.

 

Австралия предоставя нова помощ на Украйна от почти 74 милиона долара

26.06.2023, 08:35

Австралийското правителство ще предостави нова помощ на Украйна на стойност 73,5 милиона долара, за да се защитава от руската инвазия, съобщи премиерът на страната Антъни Албанезе, цитиран от Ройтерс.
Помощта ще включва 28 бронирани машини М113, 14 машини за специални операции, 28 камиона среден размер и 14 ремаркета.
„Австралия е непоколебима в решението да осъди и да се противопостави на руските действия и да помогне на Украйна да постигне победа“, каза Албанезе.
Австралия също така ще удължи безмитния внос на стоки от Украйна с още 12 месеца, за да подкрепи възстановяването й и възможностите за търговия.
С тези ангажименти общият принос на Австралия в подкрепа на Украйна възлиза на 790 милиона австралийски долара, включително 610 милиона австралийски долара военна помощ. (един щатски долар се разменя за 1,4959 австралийски долара)
Албанезе каза, че новата помощ е била подготвена преди новината за бунта на наемническата армия „Вагнер“, който се превърна в едно от най-големите предизвикателства за властта на руския президент Владимир Путин след началото на войната миналата година.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Исторически календар

26.06.2023, 07:55

На 26 юни 1940 г. с министерска заповед №243 на бойните самолети се поставят нови отличителни знаци – черен стилизиран андреевски кръст върху бял квадрат с тънка черна рамка. Нанася се върху тялото и крилата, а на опашното кормило се поставя националният трицвет.

 
 

 

Военноинвалидите и военнопострадалите отчетоха годината

25.06.2023, 22:50

Днес Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) проведе Отчетно събрание за периода 2022-2023 година, съобщават от военно-патриотичната организация.
Бяха изслушани докладите за дейността на Съюза на Контролния съвет и по финансови въпроси. По тях се водиха дебати и бяха приети с пълно единодушие. Подробно бе разгледан и приет плана да дейноста на организацията за следващия период 2023-2024 година, както и размерът на членския внос за 2024 година, все неща в дейностния и организационен аспект на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
На събранието бяха повдигнати много въпроси и поставени проблеми за решаване пред ръководството на организацията, като някои от тях са:
- увеличение на пенсиите на военноинвалидите, с промяната на основата на изчислението и процентите по чл. 86 от Кодекса за социалното подпомагане;
- предложение за изменение и допълнение на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, като цяло. Същият е внасян в две поредни Народни събрания – 47 и 48 от ПГ на „Възраждане”;
- пропусната и нереализирана промяна в чл. 18 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите при промяната в Закона за социалната помощ, където гарантирания минимален доход бе заменен с „линията на бедността”. По този проблем са отправени писма до Народното събрание, Омбудсмана на Република България, Комисията за дискриминация – тъй като с пропуска в законопроекта се дискриминират и ощетяват 1 913 военноинвалиди по данни на Статистическия бюлетин „Пенсии” на НОИ;
- включване  в чл. 82 от Кодекса за социално подпомагане на родителите на загиналите кадрови военнослужещи;
- проблема с лекарствените продукти – актуализиране на списъка и преминаването на електронна рецепта за изписването им;
- проблема с пропуска за вписване на трудовата неработоспособност – причинна връзка военноинвалидност, в ТЕЛК решението в т. 12 на представената бланка. Невписването на процента военноинвалидност/причинната връзка/ възпрепиятства и лишава военноинвалидите от правото да бъдат вписани в регистъра на Министерството на отбраната, да им се издаде книжка за военноинвалид и не могат да се възползват от правата по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите;
- проблема с повишаване на порциона за хранене свързан със социалните кухни към Министерството на отбраната – изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело”;
- в новата Наредба за материално подпомагане към Министреството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната да бъдат включени „сираците на военноинвалидите и децата на военноповалидите” за еднократно подпомагане по решение на министъра на отбраната за Коледа и нова година, които заедно непревишават 100 деца;
- както и редица още проблеми и поставени задачи, които ще доразвием във времето като информация за военното и държавно ръководство на страната и пред обществеността на която тези специална категория български граждани са служили и отдали живота и здравето си на задължителна наборна военна служба и останали и намиращи се на последното социално стъпало в страната и за съжаление неглижирани в предоставяне на права и подпомагане.
Тук е мястото да кажем, че няма да се разпростваняваме върху правата и подпомагането, което получават военноинвалидите и военнопострадалите в натовските ни съюзници и в Европейските държави и примерно в САЩ – Министерство на ветераните, Хърватска и т.н.
Към момента организацията има 101 структури в страната дружества и секции „Военноинвалид” с 2 964 действителни члена, от които:  1 400 военноинвалиди и 1 540 военнопострадали и 24 благодетелни члена.
Ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите изказва своята огромна благодарност към ръководството на Военномедицинска академия и лично към генерал – майор професор д-р Венцислав Мутафчийски за предоставената линейка и лекарски екип, воден от д-р  Светлана Петрова и г-н Детелин Петков, бдящ за здравето на нашите членове по време на проведеното меропиятие и обгрижил наши членове получили медицински проблеми.
На утрешният ден 26 юни, съюзът ще отбележи 33 години от възстановяването си и още няколко знаменателни дати от вековната си история – 110 години от учредяването на първото дружество „Военноинвалид” – София  и  40 години от възстановяването му през 1983 г. Като организация с републикански функции, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите се учредява през 1915 година. Мероприятието ще се проведе в зала „Тържествена” на ЦВК от 10,00 часа.
Източник: https://otbrana.com/

 

Обявиха 27 вакантни войнишки длъжности в Съвместното командване на силите

25.06.2023, 16:32

Със заповед на командира на Съвместното командване на силите е разкрита процедура за приемане на военна служба на  лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина на 27 длъжности за войници. Формированията са в София, Банкя и Горна Малина. Кандидатите трябва да отговарят на изискванията на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
Размерът на основното месечно възнаграждение е не по-малък от 1219 лева. Документи се подават до 28 юли чрез структурите на Централното военно окръжие. Конкурсът е в периода 21-25 август т.г. по предварително разработен график. Той включва тест за проверка на общата култура и изпит за определяне на физическата годност.  Телефони за контакти: военно формирование 28860 - Горна Малина: 02/92 29810 и 02/92 29812.
Подробности на https://www.mod.bg/bg/doc/obiavi/2023/20230622_Obyava_konkurs_SKS.pdf

 

Японската армия обмисля да използва сателитната услуга “Старлинк”

25.06.2023, 09:33

Японската армия тества сателитната интернет услуга “Старлинк”, предлагана от компания на Илoн Мъск, като смята да въведе технологията през следващата финансова година, предаде Ройтерс. Информацията е на японския в. “Йомиури”, който цитира неназовани правителствени източници.
Японското министерство на отбраната вече има достъп до комуникационни спътници в геостационарна орбита, но използването на “Старлинк”, управлявана от компанията “Спейс екс”, ще добави към тях цяла серия от спътници в ниска околоземна орбита, твърди вестникът.
Държавите по света се стремят да изградят устойчивост срещу риска от заглушаване на комуникациите или атаки срещу спътници в случай на конфликт. Японските сили за самоотбрана тестват “Старлинк” от март, като системата е разположена на около 10 места, според статията.
Засега няма коментар от говорителите на японското министерство на отбраната. Технологията “Старлинк” се използва на бойното поле в Украйна , а Русия се опитва да блокира използването ѝ в региона, припомня Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

На този ден през 1950 година започва Корейската война

25.06.2023, 08:26

Корейската война е конфликт между Северна Корея и Южна Корея, продължил от 25 юни 1950 до 27 юли 1953 и първият горещ конфликт в рамките на Студената война, сблъсък между САЩ и техните съюзници от ООН и комунистическите сили Китай и СССР.
Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, но и много други държави изпращат свои войски.
Съюзниците на Северна Корея са Китай, с военни подкрепления, и Съветския съюз, който изпраща военни съветници и военни пилоти, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски.
В края на Втората световна война Съветският съюз изтласква японците от Корейския полуостров. Съветската армия окупира северната част, а американската – южната част на страната. Войната започва с нападение над Юга от страна на Ким Ир Сен , който се надява по военен път да обедини Корея в една държава, управлявана в духа на комунистическата диктатура. В отговор Съветът за сигурност на ООН взема решение да подпомогне южнокорейците. В обстановката на политика на бойкот, предприета от СССР, ООН с решаващото участие на САЩ, контраатакува и отблъсква войските на Северна Корея до границите на Китай. Впоследствие нито една от страните няма сигурно надмощие и войната се води с променлив успех за всяка от тях до формирането на 2 корейски държави с ясни граници, разделени от 5-километрова демилитаризирана зона. Мирен договор между САЩ и Северна Корея все още не е сключен, въпреки желанията на последната. Примирието, с което е сложен край на военните действия, става възможно след като през 1952 г. става ясно, че САЩ няма да могат да използват ядрено оръжие за да съкрушат силите на СССР.
Сега териториите на двете корейски държави почти съвпадат с тези на двете окупационни зони след края на Втората световна война. - (видео)

 
 

Военен календар

25.06.2023, 08:23

На 25 юни 1941 година в София е формиран Бронираният полк. Полкът с командир подполковник Гено Генов се състои от бронирана, моторизирана, моторизирана артилерийска, моторизирана специална група и обслужващи подразделения. Бронираната група, въоръжена с танкове „Ансалдо-Фиат“, „Викерс-Армстронг“, „Шкода“ (на снимката) и „Рено“, е сведена в две танкови дружини от по три роти.
През 1942 г. численият състав на полка възлиза на 3809 души, от които 165 офицери и 399 подофицери. Голямо внимание се обръща на техническата квалификация на командирския и войнишкия състав, който се обучава в школи и курсове, включително и в немското бойно училище в Ниш. С доставените през лятото на 1943 г. от Германия 46 танка „Майбах-Т-IV“ и нова спомагателна техника – мотоциклети, леки и товарни автомобили, влекачи и др., на 1 октомври полкът се развръща в Бронирана бригада. Към началото на септември 1944 г. той разполага с 97 танка „Майбах-Т-IV“, 36 – „Шкода“ и 10 – „Прага“.
На 8 срещу 9 септември участва в овладяването на Министерството на войната, след което се изнася в района на Пирот. Движейки се без предварително разузнаване в дефилето между Пирот и Бела паланка на 17 септември челната танкова колона попада на минно поле и противникова засада, в която са унищожени 10 танка „Майбах-Т-IV“. През първия период на войната срещу Германия (1944) Бронираният полк с командир полковник Марин Диков воюва в Южна Сърбия и Косово при Власотинци, Лесковац и долината на р. Морава, участва в разгрома на 7-ма СС планинска дивизия „Принц Ойген“, в овладяването на Подуево и Вучитрън и в освобождаването на Митровица. По време на бойните действия с довчерашния съюзник полкът дава 41 убити и загубва 20 танка.

 

 

Възпоменателна церемония край Дойран за полк. Каварналиев

24.06.21:03

Отслужена бе заупокойна молитва в памет на загиналите по време на Междусъюзническата война през юни 1913 г.  военнослужещи 3-а пехотна балканска дивизия с командир полковник Каварналиев. Тяхната героична саможертва в хода на войната забавя настъплението на гръцката армия. Това спасява тогавашното местно население от селата край Дойран и Кукуш, което успява да се изтегли към пределите на Стара България, съобщават от Пресцентъра на МО.
На военния паметник, възстановен през 2019 г. от българската държава, днес бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната Тодор Тагарев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Посолството и Генералното консулство на Република България в Република Северна Македония, както и от признателни родолюбци от двете страни на границата.
Началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов отбеляза в словото си героизма на българските военнослужещи във войните за национално освобождение и обединение.
Присъстваха делегация на Министерството на отбраната, дипломати от Скопие и Битоля, представители на местни пробългарски сдружения и патриотични сдружения от България и др. За първи път се включиха и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“, водени от заместник-началника на НВУ полк. Георги Крайнов. В рамките на инициативата на НВУ курсанти да участват във възпоменателните прояви, свързани с бележити годишни от българската военна история, бяха посетени българските позиции по време на Първата световна война (1915 - 1918) в района на Кала тепе над Дойран, както и емблематичната Фердинандова чешма – паметник на 34-и пехотен Троянски полк, възстановена през 2010 г. от инициативен комитет.
Събитията се проведоха в рамките на националните чествания на 110 години от Балканските войни (1912 - 1913), за които с решение на Министерския съвет беше сформиран Национален инициативен комитет под патронажа на министъра на отбраната.

 

Коментар на Боян Чуков: „Пригожин срещу Шойгу“

24.06.2023, 20:11

През последните часове в Русия най-вече по телеграм каналите се разиграва драмата „Пригожин срещу Шойгу“.
Към този момент е прекалено рано да се правят всякакви окончателни изводи относно събитията, които „протичат“, преди всичко в резултат на непотвърдена информация в медиите. Само обръщението на ген. Суровикин към ЧВК „Вагнер“ може да бъде прието като автентично.
Русия не може да бъде победена на фронта. Тя е най-голямата ядрена сила в света.
Единственият начин да бъде победена е да се предизвика вътрешен преврат, предателство. В исторически план Русия има огромно наследство по отношение на предателства на най-високо държавно ниво. Темата за „преврат“ в Русия в последно време се коментираше нерядко в западните и руските медии. Трябва да се има предвид, че до този момент не е ясно коя от двете страни провежда PSYOP (психологическа операция). В МО на РФ през последните месеци върви почистване на корумпирани висши кадри. Това не може да не предизвика вътрешни сътресения.
Да се счита, че Пригожин е „самостоятелно веселяща се единица“ е прекалено несериозно. ЧВК „Вагнер“ реално е съставена от кадри на ГРУ. Самият Пригожин няма военна подготовка и е само „етикет“. Нещо като Зеленски в Киев. Други командват на бойното поле. Илюзия е да се счита, че специалните служби на страните членки на НАТО няма да се опитат да предизвикат безредици в руското МО в момент, когато ВСУ търпи поражение в контранаступа. Това, че е активирана цялата западна агентура във висшите ешелони на руската власт както казват руснаците „козе понятно“.
Към този момент мога да направя следните изводи относно текущата ситуация в Русия и в частност в руското МО:
1. Западните специални служби провеждат широкомащабна подготовка за извършване на дворцов преврат в Москва. Основна цел е свалянето на Путин и завръщане към Елцинова Русия. Цел, която никога не е била тайна. Ползва се контранаступа на ВСУ, който допълнително напряга обикновенните руснаци и ги прави по-лесни за манипулиране и възприемчиви към всякакъв вид информационно-психологически атаки.
2. Руснаците провеждат мероприятие за окончателно извеждане на „светло“ на чуждата агентура във висшите ешелони на властта в Русия. След което ще последва нейното масово неутрализиране. Рисковете са огромни, но времето за Кремъл е разделно. Прави впечатление, че Путин засега не се появява публично да коментира събитията около Пригожин. Оставя обстановката да се развива.
3. Руснаците са имали информация за готвения преврат и са се подготвили да го използват като се включат в развитието на събитията в своя полза. Нещо като свое мероприятие в чуждото мероприятие. Този вариант на хода на събитията ако се окаже верен, то е много трудно да се диференцират двете направления на развитие на ситуацията.
4. На този етап ние получаваме само различни интерпретации на изградена виртуална реалност на медийна основа. Нещо като симулакър. Нищо окончателно потвърдено и доказано. Прибързаните изводи са белег на ниска информационна култура и висока емоционалност. Необходимо е да се разсее инфо-мъглата за да се говори аргументирано с доказателства.
Вероятно през следващите часове и дни обстановката в Русия ще претърпи неочаквани обрати за широката публика.
Източник: https://lentata.com/

 

Шумен почете легендарния командир полк. Константин Каварналиев

24.06.2023, 08:57

С кръгла маса на тема „Военният талант и героизъм на полк. Константин Каварналиев – източник на национална гордост и патриотизъм“ във Военния клуб в Шумен вчера бе почетена 110-годишнината от гибелта на полковник Константин Каварналиев. Доклади за големия български военачалник и герой от Балканските войни изнесоха доц. д-р Стефан Минков, преподавател в ШУ „Еп. Константин Преславски“, подполковник Георги Георгиев, началник на Военното окръжие в Шумен и курсанти от Факултета по артилерия, ПВО и КИС към НВУ „Васил Левски“, съобщават от Общината.
След приключване на форума, пред паметника на полк. Константин Каварналиев, който се намира в градинката до хотел „Шумен“, бяха поднесени венци и цветя. Слово произнесе председателят на Съюза на ветераните от войните на България – клон Шумен Николай Калев. В него той говори за храбростта и героизма на полковник Каварналиев. „Като участник в Междусъюзническата война, на 23 юни 1913 година, полк. Каварналиев води своите полкове като командир на бригада от Трета пехотна балканска дивизия срещу гръцките войски в условията на многократно превъзхождащ го противник. Със своя войнски талант и личен героизъм успява да защити българо-македонското население в района на Дойран и Кукуш. Боевете са упорити, а силите са крайно неравномерни по състав и въоръжение. Благодарение на военния талант на полк. Каварналиев и на неговия личен героизъм той вдъхновява своите бойци и ги повежда в атака, при която получава раняване от шрапнел в крака. Въпреки това, той не се отказва и продължава битката, но на 23 юни 1913 година умира от кръвозагуба“, припомни в словото си Калев.
На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, областният управител проф. Христо Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, зам.-кметът по образование и култура Найден Косев, началникът на Военното окръжие в Шумен подполк. Георги Георгиев, началникът на Шуменския гарнизон и командир на формирование 34200 полк. Добромир Добрев и др.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военноинвалидите искат основата за изчисление на пенсиите им да бъде променена

24.06.2023, 08:52

От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) искат основата за изчисление на пенсиите им да бъде променена – от процент от социална пенсия за старост на процент от линията на бедност, съобщава БТА.
В момента военноинвалидите и военнопострадалите с процент намалена работоспособност от 50 до 71 получават 284 лева на месец, тези с процент до 90  - 345 лева, а с над 90 – 370 лева, обяви председателят на Съюза Петър Велчев на пресконференция в БТА. Искането им ще бъде изпратено до министър-председателя, министъра на финансите и Народното събрание. Към 31 март тази година военноинвалидите у нас са 3590, а военнопострадалите – 1913 души.
Социалната пенсия за старост от 1 юли тази година ще стане 276,64 лв. Линията на бедност е 504 лева.
Пенсията за военна инвалидност в момента се определя в процент от социалната пенсия за старост. За редници и сержанти- с над 90 на сто намалена работоспособност - 150 на сто от социалната пенсия за старост, с намалена работоспособност от 71 до 90 на сто - 140 на сто от социалната пенсия за старост, с намалена работоспособност от 50 до 70,99 на сто - 115 на сто от социалната пенсия за старост. За офицери- с над 90 на сто намалена работоспособност - 160 на сто от социалната пенсия за старост, с намалена работоспособност от 71 до 90 на сто - 150 на сто от социалната пенсия за старост, с намалена работоспособност от 50 до 70,99 на сто - 120 на сто от социалната пенсия за старост.
Има и втори случай на определяне на пенсията-  когато хората са били осигурени за всички осигурителни социални рискове или само за трудова злополука или професионална болест преди постъпването им на наборна служба или на служба в запаса, размерът на пенсията за военна инвалидност се определя както при пенсията за трудова злополука или професионална болест, ако това е по-благоприятно за тях. В този случай при определяне размера на пенсията, оказват влияние годините осигурителен стаж и дохода, върху които са правени осигурителни вноски.
Проблем за военноинвалидите е, че при решенията на ТЕЛК за инвалидност невинаги се вписва процент военноинвалидност. Това лишава пострадалите от правото да бъдат вписани в регистъра на Министерството на отбраната и не могат да се възползват от правата си по Закона за военноинвалидите, обясни Велчев. Все още рецептите не се издават по електронен път, а на хартия. Не се подновява и подобрява и списъкът с лекарства, които се предписват.
Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) ще отбележи 33 години от възстановяването на организацията и 110 години от учредяването на първото дружество „Военноинвалид“ София.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военен календар

24.06.2023, 08:19

На 24 юни 1911 година е поставено началото на свързочното дело във военноморския флот. На българския учебен крайцер „Надежда“ е монтирана радиостанция „Телефункен“. За вахтен началник и завеждащ безжичния телеграф е назначен мичман І ранг Сава Стефанов.
Първото разузнаване в ефира е осъществено на 16 октомври 1912 г., когато флотските свързочници на „Надежда” прихващат радиограма от чужд кораб, съдържаща данни за бреговата батарея и минните заграждения по българското крайбрежие.
При обсадата на Одринската крепост (октомври 1912 – март 1913) радиотелеграфистите от военния флот извършват смущения на противниковата свръзка между Одрин и Цариград и поставят началото на радио-противодействието по време на бойни действия.
Първата българска корабна радиостанция е демонтирана от „Надежда“ през периода 1915 – 1916 г. и е предоставена на Морските специални школи за учебни цели.

 
 

На 24 юни 1812 г. Наполеон напада Русия

24.06.2023, 08:15

На 24 (12) юни 1812 г. Великата армия на Наполеон пресича река Неман и започва нашествие в Русия.
Завоевателят на Европа не предполагал, че след 6 месеца ожесточени боеве армията му ще бъде напълно разгромена.
Формална причина за агресията станал фактически отказът на Русия от континентална европейска икономическа блокада на Англия, в която тя трябвало да участва според Тилзитския договор. Наполеон включил в този поход най-добрите се сили. Ядрото на неговата армия били кадрови френски войски. Това били бойни части, спечелили победи при Маренго, Аустерлиц, Иена и Ауещедт – войници от старата гвардия начело с най-добрите военноначалници на Франция – маршалите Неем, Мюрат, Даву и други. Но в редиците на армията на Наполеон имало и немалко войници от 16-те завоювани по-рано от него европейски страни. По численост руската армия била един и половина пъти по-малобройна. Освен това основните ѝ части били разхвърлени на значителни разстояния.
Наполеон искал да разгроми руските армии поотделно, но те отстъпвали в дълбочина в страната, стремейки се да се обединят. Това не означавало, че на началния етап на войната не е имало боеве. Например, казаците на атаман Платов и хусарите на генерал Кулнев много пъти нападали врага и му нанасяли значителни загуби. В началото на август двете армии под командването на Багратион и Барклай дьо Толи успели да се обединят.
Скоро за главнокомандващ на руските войски бил назначен прочутият пълководец Голенищев-Кутузов. По-късно френският император признал, че от 50 сражения, проведени от него, „в битката край Москва била проявена най-много доблест и спечелен най-малък успех. В нея французите се показали достойни да спечелят победа, а руснаците заслужили правото да бъдат непобедими”. На 19 септември изтощените войски на Наполеон влезли в Москва, където той един месец безуспешно очаквал капитулацията на Русия. - (видео)

 
 

На 24 юни 1945 г. се състоя първият Парад на Победата в Москва

24.06.2023, 08:10

На днешната дата (24 юни) през 1945 г. на Червения площад в Москва се състоя първият Парад на Победата след Великата Отечествена война.
Несъмнена кулминация на Парада става маршът на 200-те знаменосци, които хвърлят трофейните щандарти на специален подиум, изграден, за да не докосват "мръсните" знамена паважа на Червения площад. Любопитно е, че сред тях се намира и трикольорът на царска Русия, под който се сражавала армията на руския генерал Андрей Власов, която доброволно се предава на нацистите и воюва на страната на Третия райх. Първо, разбира се, е хвърлен личният щандарт на Хитлер. По-късно знамената са събрани и пренесени в музей, а подиумът и ръкавиците на знаменосците биват изгорени.
От 1945 година държавен флаг на СССР става Червеното знаме на Победата, издигнато от съветските войници над Райхстага в Берлин.
Парадът през 1945 г. чества катастрофалната победа над фашистка Германия и всички нейни съюзници в Европа. - (видео)
След 1945 г. парадът прекъсва за период от цели 20 години. Както отбелязва историкът Денис Бабиченко, и Йосиф Сталин, и Никита Хрушчов, който застава начело на СССР след него, се боят, че военачалниците от Великата Отечествена война могат да придобият силни политически позиции и затова не акцентират внимание върху заслугите им и тези на останалите ветерани. До 1965 г. Денят на Победата дори не е официален почивен ден. - Oще за Парада на Победата

 

 

 

НАТО завърши най-голямото си досега учение за разполагане на военновъздушни сили в Европа

23.06.2023, 23:05

На 23 юни НАТО приключи най-голямото си досега учение за разполагане на военновъздушни сили в Европа, за да демонстрира сила срещу потенциални заплахи като Русия, съобщава AFP, цитирана от The Guardian.
В ръководените от Германия маневри "Air Defender 23" участваха около 250 военни самолета от 25 натовски и партньорски държави, включително Япония и Швеция, която кандидатства за присъединяване към алианса.
Air Defender е замислен през 2018 г. отчасти като отговор на руското анексиране на Крим от Украйна преди четири години, въпреки че ръководителят на германските военновъздушни сили Инго Герхарц преди това настоя, че то "не е насочено срещу никого".
За разлика от него посланикът на САЩ в Германия Ейми Гутман е заявил, че учението ще покаже "извън всякакво съмнение ловкостта и бързината на нашите съюзнически сили" и има за цел да изпрати послание към държави, включително Русия.
"Ще съм доста изненадана, ако някой от световните лидери не вземе под внимание това, което показва по отношение на духа на този съюз, което означава силата на този съюз, и това включва г-н Путин", е заявила тя пред репортери, визирайки руския президент.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 

Русия няма да информира САЩ за тестовете на "Посейдон" или ядреното оръжие в Беларус

23.06.2023, 22:58

Русия няма да информира САЩ за броя на ядрените бойни глави, които разполага в Беларус, или за тестове на нейното торпедо "Посейдон", способено да доставя ядрени и конвенционални бойни глави, е заявил заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, предава  Reuters.
Москва и Минск твърдят, че Беларус вече е започнала да получава руските тактически или ядрени оръжия с малък обсег, които президентът Владимир Путин публично е обещал да разположи там, докато напрежението със Запада нараства заради инвазията на Русия в Украйна.
"Дълбоко се съмнявам, че тази тема ще стане предмет на публично обсъждане или разкриване от наша страна“, е заявил Рябков пред репортери в южния град Сочи.
"В продължение на десетилетия Съединените щати държат тактическите си ядрени оръжия на територията на редица европейски страни и никога не дават точни числа", е заявил той.
Оръжията с малък обсег не попадат в условията на договора за Нов Старт, последният останал договор за контрол на въоръженията между САЩ и Русия, който ограничава стратегическите ядрени арсенали на страните. Путин прекрати участието на Русия в него, въпреки че и двете страни се ангажираха да продължат да спазват ограниченията му.
Освен това няма договор или механизъм за проверка, който да обхваща автономни торпеда с ядрен режим и ядрено задвижване като "Посейдон", и Рябков е заявил, че следователно Русия няма планове да информира Съединените щати за тестове на системата.
И американските, и руските официални лица описват "Посейдон" като нова категория оръжия за отмъщение, нещо като кръстоска между торпедо и подводен дрон, способно да задейства радиоактивни океански вълни, за да атакува военноморски бойни групи или да направи крайбрежните градове необитаеми.
Държавната информационна агенция ТАСС съобщи през януари, позовавайки се на неидентифициран източник от отбраната, че Русия е произвела първия комплект торпеда "Посейдон" за разполагане на атомната подводница "Белгород".
През април ТАСС съобщи, че Русия планира да сформира дивизия от подводници със специално предназначение, които ще носят торпеда "Посейдон" като част от своя Тихоокеански флот до края на 2024 г. или първата половина на 2025 г.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 

Турция обяви кога започва производство на бойни дронове Bayraktar в Украйна

23.06.2023, 13:28

Турската компания Baykar предвижда да започне производството в Украйна на бойните дронове Bayraktar TB2 и Bayraktar Akinci през 2025 година. Това съобщи генералният директор на компанията Халук Байрактар.
"Строителните работи на местното дъщерно дружество на Baykar (в Украйна с наименование Avia Ventures LLC), напредват по план, като откриването е планирано за 2025 г.", цитира думите му турският в-к Yeni Akit.
Ръководителят на компанията отбелязва, че "основната част от подготвителната работа за завода вече е в ход". По думите му, очаква се "заводът да бъде електрифициран през юли".
За началото на строителството на завод за производство на турски дронове Bayraktar в Украйна стана известно още през август 2022 г. Украинският посланик в Турция Василий Боднар каза тогава, че строителството ще отнеме само няколко месеца, а производството на първите дронове е възможно да стане още преди края на 2023 г.
Обаче в интервю в началото на тази година, Боднар коментира, че бойните действия са "внесли корекции в първоначалните планове относно турския завод за дронове".
Източник: https://money.bg/

 
 

Гладкоцевна пушка стреля като автомат

23.06.2023, 07:38

Гладкоцевната пушка USAS-12 на южнокорейската компания DAEWOO стреля като автомат. Темпът на стрелбата обаче е значително по-нисък, отколкото при армейските оръжия. По принцип гладкоцевните оръжия използват единична стрелба.
Южнокорейската фирма, позната у нас главно с производство на автомобили, е купила патента на пушката от малката си посестрима Gilbert Equipment Co. Идеята е била след усъвършенстване на конструкцията да се организира серийно производство за гражданския пазар на САЩ.
Надеждата на ююжнокорейските босове да пробият ограниченията на продажбите за цивилни се базирала на изключително добрите отзиви, които пушката получила в полицейските среди и други специални структури за сигурност. Да, ама не.
Американското бюро за контрол на алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия наложи категорична забрана на всякакви продажби на цивилни лица.
Въпреки това южнокорейците продължават да се надяват на пробив.
Основната заслуга за създаването на уникалната пушка е на конструктора Джон Тревор. Той творчески използва някои оригинални идеи на американеца Максуел Атчисън за принципа на работа на автоматиката на гладкоцевните оръжия.
USAS-12 работи на принципа на отвеждане на част от барутните газове от цевта при изстрел и насочването им в газова камера с бутало, които са разположени над цевта. Заключването на затвора към цевта при изстрел се осъществява посредством въртящ се затвор в бойни упори.
По-ниският темп на стрелбата се дължи на необичайно дългия ход на затворната група.
Това е предпочитан ефект, тъй като води до намаляване на отката и до стабилизиране на оръжието при водене на автоматичен огън. Скорострелността на пушката достига до 360 изстрела в минута.
Оръжието използва ловни патрони 12-калибър с различни заряди и дължина на гилзата 70 мм. Те се разполагат в кутиеобразни или барабанни пълнители с вместимост 10 или 20 патрона. Може да се изстрелват в два режима - единичен и автоматичен. Преминаването от един режим в друг се извършва с превключвател, комбиниран с предпазител. Това решение е копирано от американската щурмова пушка М-16.
И от двете страни на рамката са изработени отвори за изхвърляне на изстреляните гилзи. Тази особеност на контструкцията е важна при избор на положение за стрелба - от рамо или от бедро.
Мерникът е разположен в ръкохватката за носене, а мушката е закрепена върху предната част на газовата камера. Те осигуряват прицелна далекобойност на оръжието до 40 м.
Прикладът е изработен от специална пластмаса и не се сгъва, тъй като при изстрел затворната група извършва дълъг ход, включително и в част от приклада. Разработени и са варианти на оръжието с изцяло облечен пластмасов корпус.
Гладкоцевната пушка е доста тежка, като теглото ѝ достига до 5,5 кг без пълнител и 6,2 кг с 10-заряден пълнител. Това, от една страна, е неудобство при дълго носене и употреба, но от друга, е необходимо, за да погаси откатните сили и вибрации при мощните патрони 12-калибър. Оръжието е дълго 960 мм при дължина на цевта 460 мм. - Още гладкоцевно ръжие
Източник: https://www.24chasa.bg

 
 

110 години от гибелта на генерал Константин Каварналиев

23.06.2023, 07:31

Полк. Константин Каварналиев е роден в Шумен на 15.11.1866 г.. През 1882 г. е приет във Военното училище в София, а след Сръбско-българската война /1885 г./, в която участва като юнкер, завършва Военната академия в Белгия и специализира в Италия.
На 23 юни 1913 г., по време на Междусъюзническата война, в сражение при Дойран, с гръцки войски, загива легендарният офицер Константин Великов Каварналиев. Той е един от най-великите български военни, офицер с чин генерал, който е сред най-смелите командири в нашата история.
Полковник Каварналиев, разполага само с два полка – 32-ри и 42-ри, с численост едва 3000 бойци. Гърците атакуват с 42 000 бойци. Един срещу четиринадесет. Боят пламва ожесточено на 18 юни 1913г. Резерви няма. На 22 юни полковник Каварналиев изпраща в тила адютанта си поручик Дуров с думите: “Поручик, тръгни по пътя за София и ако срещнеш дори един български войник, прати ми го, за да го хвърля в боя!” Дуров, среща много български войници. Но те също се сражават отчаяно.
И на 23 юни полк. Каварналиев хвърля в боя единствения резерв – себе си. Напуска командния бункер и с пушка в ръка контраатакува с войниците си в първия боен ред. Противникът е отбит, позицията удържана, гърците се отказват от настъпление към България. По-време на сражението е ранен в крака. Раната изглежда лека и той не напуска бойното поле, но се оказва, че куршумът е пронизал важна артерия. Храбрият пълководец умира само за няколко часа от кръвозагуба.
Произведен е посмъртно в чин генерал-майор.
Паметник на полк. Константин Каварналиев е открит в Шумен през 2009 г. Той е копие на оригиналния, изграден през 1916 г. на неговото лобно място край Дойран, в днешна Република Северна Македония. - (видео)

 
 

 

22 юни е Ден на паметта и скръбта в Русия

22.06.2023, 22:23

Денят на паметта и скръбта 22 юни 2023 г. е годишнина от началото на Великата отечествена война. Именно на този ден през лятото на 1941, нацистка Германия коварно напада Съветския съюз, нанасяйки масивен удар на военни и стратегически съоръжения и много градове. Така започва Великата отечествена война, която продължава 1418 дни и нощи и в която СССР губи около 27 милиона души, но успява да оцелее.
Заедно с нацистка Германия срещу СССР излизат Румъния, Италия, няколко дни по-късно - Словакия, Финландия, Унгария, а в средата на август 1941 г. към тях се присъединява и Норвегия. Съветският народ отговори на врага с единна съпротива, устоя в пълния смисъл на думата до смърт, защитавайки Отечеството.
Тежката кръвопролитна война, продължила 1418 дни и нощи, завършва на 9 май 1945 г. с пълното поражение на страните от фашисткия блок.

 

САЩ предлагат на Индия дронове и реактивни двигатели, за да я отделят от Русия

22.06.2023, 20:31

Очаква се Индия да закупи най-съвременните американски дронове и съвместно да произвежда двигатели за реактивни изтребители в многомилиардна сделка, предназначена да откаже Ню Делхи да купува оръжия от Русия.
Очаква се покупката да бъде представена в четвъртък във Вашингтон, когато индийският премиер Нарендра Моди посети Белия дом на високопоставено посещение, което включва официална държавна вечеря, пише The Wall Street Journal. Ню Делхи отдавна търсеше някои от най-модерните оръжия и оборудване на САЩ, но Вашингтон досега не беше склонен да споделя такава чувствителна технология поради минали и продължаващи покупки на руско военно оборудване от Индия......Прочети още

 

Започна съвместната подготовка на 61 бригада с Националната гвардия на щата Тенеси

22.06.2023, 20:26

На УЦ „Тюлбе“ на 61 механизирана бригада, започна съвместна подготовка с участието на военнослужещи от Сухопътните войски и Националната гвардия на щата Тенеси.
В продължение на осем дни участниците ще имат възможност да обменят опит при стрелба с различните образци оръжие и въоръжение използвани във формированията от Сухопътните войски и Националната гвардия на САЩ.
Командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов приветства участващия личен състав и насърчи военнослужещите да дадат максимума от себе си през идните дни. Той подчерта, че това е отлична възможност те да получат не само нови знания и умения, но и да изградят нови приятелства.
Източник: https://otbrana.com/

 

Проектът за новите кораби на ВМС се изпълнява по договорения график

22.06.2023, 20:07

„Изпълнението на проекта на Министерството на отбраната „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за нуждите на Военноморските сили“ ще допринесе за преодоляване на недостига на способности в защита на морската ни сигурност“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в приветствието си на тържествената церемония по залагане на кила на втория многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС) във Варна днес, съобщава Пресцентърът на МО. „В контекста на регионалната среда за сигурност и нарушения военностратегически баланс в Черно море защитата на националните интереси по отношение на националните морски пространства е една от първостепенните и комплексни задачи на държавното управление“, подчерта той. По думите му реализирането на този проект за нуждите на ВМС чрез приемането на въоръжение на двата кораба „Храбри“ и „Смели“ ще бъде сериозен принос в изпълнението на концепцията на НАТО и ще допринесе за решаване на задачите за възпиране и отбрана в Черно море. Министър Тагарев пожела успешно реализиране на този сложен инженерен проект, който ще придаде нов, по-модерен облик на българските Военноморски сили. „Надявам се, че много скоро след завършването на строителството корабът ще бъде окомплектован с всичко необходимо, за да се превърне в ефективно бойно средство, което ще допринесе за гаранцията за сигурност и отбрана на Република България“, посочи още той.
До момента проектът се изпълнява съгласно договорения график.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта, че със старта на проекта преди една година, когато е заложен килът на първия многофункционален модулен патрулен кораб, е положено началото на реализацията на мечтата на поколения военнослужещи за нови военни кораби. „Сега твърдо можем да заявим, че държавната политика, професионализмът на „МТГ-Делфин“, на „NVL B.V.&Co.KG“ и ангажиментът на флота победиха скептицизма. Сега цари увереност, че в България могат да се строят военни кораби, да участват нашата отбранителна индустрия и местният бизнес и да се осигури бъдещето на флота“, каза адмирал Ефтимов. Той изрази увереност в успешното изпълнение на проекта и заяви, че усилията на военното ръководство на Министерство на отбраната и на командването на Военноморските сили вече са насочени към подготовката за приемане и усвояване на корабите в състава на ВМС.
Важността на проекта за модернизацията на ВМС изтъкна в изказването си и техният командир контраадмирал Кирил Михайлов. Той благодари на конструкторите, корабостроителите и на всички хора, които са положили огромно количество труд, за да могат чертежите да станат реалност. „Пожелавам на моряците от бъдещите екипажи достойно да служат на новите кораби, гордо да развяват военноморския флаг и да прославят Родината“, заяви контраадмирал Михайлов.
По-рано днес министърът на отбраната Тодор Тагарев проведе среща с командния състав на Военноморските сили. По време на първото си посещение във вида въоръжена сила той беше запознат със състоянието и анализа на проблемите на военния ни флот.
„Инвестиции за модернизация ще има. При прегледа Министерството на отбраната е единственото, което запазва бюджета си така, както е предвиден за тази година, тъй като имаме поети ангажименти към нашите съюзници да инвестираме определени средства в сектор „Отбрана“. Изпълняваме тези ангажименти. Остава да превърнем парите в способности“, посочи министър Тагарев в отговор на въпроси на журналисти. Той подчерта, че прегледът на инвестиционната програма не препятства стартирането на модернизационните проекти, които са достигнали необходимата степен на готовност.
„Бюджетът за отбрана за 2024 г. се развива като процент от БВП, точно така, както е заложено в стратегията за отбрана“, посочи и министърът на финансите Асен Василев. „През тази година бюджетът е запазен в неговата цялост, така че Министерството на отбраната да реализира всички свои дейности и проекти“, допълни той.
Министър Тагарев опроверга фалшивите новини за изпращане на военнослужещи в Украйна. „Има решение на Народното събрание, в което се посочва, че до 60 украински военнослужещи могат да дойдат у нас, за да бъдат подготвени и обучавани за бойни санитари. Никога не е ставало въпрос за изпращане на хора в конфликта под каквато и да е форма“, подчерта министърът на отбраната. В отговор на въпрос за т.нар. триъгълни сделки министър Тагарев поясни, че помощта за Украйна е дала възможност на някои страни да заменят старо въоръжение съветски образци с не ново, но с достатъчно добро и оперативно съвместимо от западни съюзници. „Проучваме тези възможности. Има и други европейски механизми за компенсиране на стойността на боеприпасите и на помощта, която се дава на Украйна“, посочи министърът на отбраната.
Източник: https://otbrana.com/

 

Загубите на украинската армия сочат, че Западът възнамерява да воюва с Русия до последния украинец, каза Путин

22.06.2023, 16:45

Западът може да достави допълнителна техника, но мобилизационният резерв (на Украйна) не е неограничен, заяви днес руският президент Владимир Путин на оперативно заседание на постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия, предаде ТАСС.
"Разбирам, че това са предварителни данни, защото не може да си види всичко, което се случва на бойното поле, но като цяло е ясно. От това може да се направи извод, че техника, разбира се, може да бъде доставена допълнително, но мобилизационният резерв (на Украйна) не е неограничен", каза Путин в коментар на представените от руския министър на отбраната Сергей Шойгу и секретаря на Съвета за сигурност на Русия, Николай Патрушев, данни за загубите на украинската армия в личен състав и техника.
"Изглежда, че западните съюзници на Украйна наистина са решили да воюват с Русия до последния украинец", отбеляза руският държавен глава.
На същото заседание Шойгу каза, че украинските въоръжени сили са претърпели значителни загуби през последните 16 денонощия на бойни действия и в момента се прегрупират.
"След провеждане през последните 16 денонощия на активни бойни действия, търпейки значителни загуби, противникът е намалил активността си и в момента се прегрупира", посочи Шойгу и добави: "При нас върви активно формиране на резерви както от към техника, така и от към личен състав. Към днешна дата са привлечени 114 000 военнослужещи на договор, като и 52 000 доброволци."
Тези руски твърдения не са проверени по независим път.
Украинската армия на свой ред съобщи, че Русия е понесла загуби в жива сила от началото на войната от 222 650 военнослужещи, включително 650 войници само за последното денонощие, предаде Укринформ.
Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна каза това във Фейсбук.
По оценки на Киев Русия е загубила досега във войната също така 4013 танка, 7783 бронирани бойни машини, 3941 артилерийски системи, 617 реактивни системи за залпов огън, 376 системи за противовъздушна отбрана, 314 самолета, 301 хеликоптера, 3438 безпилотни летателни апарата, 1214 крилати ракети, 18 бойни кораба и други.
Тези украински твърдения не са проверени от независими източници.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Знаещи и можещи офицери влизат в бойната ни авиация

22.06.2023, 13:10

Випускниците курсанти - старши сержанти от специализация „Летец-пилот“ на ВВВУ „Георги Бенковски“ защитиха достойно знанията и уменията си по пилотиране на държавния изпит по „Летателна подготовка“, съобщават от учебното заведение.
Изпитът се състоя в 12 Авиационна база , където пилотите проведоха и летателния си стаж, в присъствието на членовете на държавната изпитна комисия с председател бригаден генерал Юлиян Радойски –началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, полковник Петър Банков- командир на 12 Авиационна база и инструкторите- ментори от базата. Със самолет „Pilatus” РС-9М  випускниците изпълниха задачи от прост пилотаж и полет по кръга на средна височина от 5 хиляди до 13 хиляди фута в рамките на около 40 минути.
Атмосферните условия позволиха изпитът да завърши за един ден.
А оценките – ОТЛИЧЕН !!!
Бригаден генерал Радойски поздрави младите си колеги с високия изпитен резултат и с пожелания да затвърдят постигнатото и на следващите държавни изпити.
Началникът на ВВВУ обсъди с инструкторския и инженерно- технически състав, ангажиран с летателния стаж  на курсантите, проблемите и възможностите за повишаване  ефективността  му в бъдеще.
С държавния изпит по „Летателна подготовка“ започна държавната изпитна сесия  на курсантите и студентите от „72-ри Випуск „Васил Левски“.

 

“Политико”: Западът разглежда Румъния като възможно място за обучение на украински пилоти на Ф-16

22.06.2023, 09:06

Коалиция от западни държави разглежда Румъния като възможно място за обучение на украински пилоти да управляват изтребители Ф-16, според трима души, запознати с планирането, което показва, че страните от НАТО се доближават до стартирането на програма, която може да изпрати бойните самолети в украинското небе в рамките на месеци, съобщи “Политико”.
„Румъния е едно от местата, които коалицията търси за провеждане на обучение“, каза западен служител, който заедно с настоящ и бивш служител на министерството на отбраната на САЩ говори при условие за анонимност, съобщи медията.
Работи се по постигане на договор за провеждане на обучение на пилоти на бойните машини в Румъния, заявиха настоящи и бивши служители на Пентагона. Вероятно “Локхийд Мартин”, която произвежда Ф-16, ще проведе обучението, добавиха те.
Говорител на “Локхийд” посочи коментарите на главния оперативен директор на компанията Франк Сейнт Джон от тази седмица, че фирмата е готова да обучи украински пилоти да летят и поддържат Ф-16 веднага щом западните държави се съгласят да ги изпратят.
Подробности за програмата за обучение се появяват бавно, след като президентът Джо Байдън подкрепи усилията миналия месец. Нидерландия и Дания ръководят многонационалните усилия за обучение, но партньорите все още не са решили въпроса кои държави ще предоставят самолетите, необходими за обучението, посочва “Политико”, цитирана от БТА.

 

Анализ: Притеснения в НАТО за украинската контраофанзива. Защо?

22.06.2023, 08:45

НАТО трябва да се подготви за евентуални трудности пред украинската контраофанзива. Досега Киев е постигнал само много ограничени победи. Но онези, които очакваха светкавичен пробив, останаха разочаровани. Това вече не са германските танкове, които се изправят срещу полската кавалерия, нито пък американският Shock and Awe настъпва срещу деморализирани иракски сили само с техните стари танкове и без въздушно прикритие.

Сега виждаме в Украйна нещо подобно на борба на изтощение с атакуващи сили, нанасящи удари по добре укрепени отбранителни линии. Текущият етап от операцията е така нареченото оперативно разузнаване по четири отделни направления за настъпление: украинските войски проучват руските позиции, за да идентифицират слабите места, които след това могат да бъдат допълнително отслабени с помощта на артилерия и бронирани резервни сили.......Прочети още

 

Схематично сравнение на танка Т-14 "Армата" с "Меркава", "Абрамс" и други танкове

22.06.2023, 07:48

Канадският инженер Майкъл Михайлович в качил в социалните мрежи серия изображения, които визуализират външните размери на руския танк Т-14 "Армата" спрямо израелския "Меркава", американския "Абрамс", френския "Леклерк", немския "Леопард 2", китайския Type-99 и украинския Т-84БМ "Оплот".
Оказва се, че корпусът на руския танк е най-дълъг в сравнение с останалите.
Ето и точните размери по дължина и височина на споменатите по-горе машини:
Т-14 "Армата" –съответно 8732 мм и 2,7 м., M1A2 Abrams - 7925 мм и 2,4 м, "Меркава" - 7450 мм и 2,66 м, "Оплота" - 7075 мм и 2,28 м, "Леопард 2" - 7700 мм и 2,79 м, Леклерк - 6880 мм и 2,95 м. Ако се вземе предвид и оръдието, то Type 99 е с 12 см по-дълъг от Т-14.

 

На този ден през 1941 г. Хитлер стартира операция „Барбароса” против Съветския съюз

22.06.2023, 07:42

Преди разсъмване на 22 юни 1941 г. Хитлер дава началото на операция „Барбароса” и германският Вермахт нахлува в Съветския съюз: 159 немски и 42 съюзни дивизии, 3.9 милиона войници с 600 000 моторни превозни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900-километров фронт. Операцията носи името на Фридрих I Барбароса - средновековният германски владетел, който според мита ще спаси Германия в нейния час на нужда. - (видео).
Плановете за войната са начертани и одобрени от Хитлер в директива №21 от 18 декември 1940 г. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат завършени до 15 май 1941 г., а до есента Вермахтът да напредне до линията минаваща от Архангелск до Волга. „Трябва само да ритнем вратата и цялата гнила структура ще се срути” – самоуверено заявява Адолф Хитлер.
Възникналата обаче необходимост Германия да се намеси на Балканите срещу Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици до 22 юни 1941 г.
Операция „Барбароса” предвижда настъпление срещу Ленинград, символично превземане на Москва и икономическа стратегия за овладяване на петролните полета в юга отвъд Украйна. Хитлер и неговите генерали обаче имат разногласия относно кои от тези аспекти да получат приоритет и къде трябва Германия да фокусира енергията си. Решението за приоритета изисква компромис, но Хитлер се счита за политически и военен гений. - (видео)
Докато планира Барбароса през 1940–1941 г. в много дискусии с генералите Хитлер повтаря заповедта си: "Първо Ленинград, второ Донецкия басейн, трето Москва."
Хитлер е убеден, че Великобритания ще иска мир щом германците триумфират в Съветския съюза, истинската зона на германските интереси. Генерал Франц Халдер отбелязва в дневниците си, че чрез унищожаване на Съветския съюз Германия ще унищожи последната надежда на Великобритания за победа.
Хитлер е самоуверен след бързите успехи в Западна Европа и е убеден в неподготвеността на Червената армия след Зимната война срещу Финландия през 1939–1940. Той очаква победа за няколко месеца и следователно не се подготвя за война, продължаваща през зимата. Това означава, че за неговите войници не са подготвени необходимите топли дрехи и подготовка за дълга кампания, когато започват настъплението си. Предположението, че Съветския съюз бързо ще капитулира, предопределя неговото падение.
Червената армия отблъсква най-силния удар на Вермахта и Адолф Хитлер не постига очакваната победа в операция „Барбароса”, но положението на Съветския също остава бедствено. Тактически германците постигат множество големи победи и окупират някои от най-важните региони на Съветския съюз, главно в Украйна. Въпреки тези успехи, германците са отблъснати при Москва през декември и не съумяват отново да организират едновременна офанзива по целия стратегически германосъветски фронт.
Операцията се проваля по две основни причини: руските ресурси и издръжливост са по-големи от очакваните; самият Хитлер се намесва, давайки заповед за концентриране на войските срещу Москва, след като Ленинград вече е обкръжен, а в същото време придвижва танковите войски от центъра в южна посока за обкръжаването на Киев, като по този начин облекчава защитата на Москва. До настъпването на зимата само южната армейска група успява да изпълни първоначалните задачи.
За край на първоначалния план „Барбароса” се счита 5 декември 1941 г., когато започва Битката за Москва. След нея Хитлер окончателно ще разбере, че разчетите за блицкрийг са били илюзорни.
Загуби в операция „Барбароса”:
Вермахт: Общи загуби - 725 359 души (152602 убити, 542837 ранени, 29920 изчезнали); 2093 загубени самолета; 2839 загубени танка.
Съветска армия: Общи загуби - 7102191 (802191 убити, 3000000 ранени, 3350000 пленени); 2120 загубени самолета; 20500 загубени танка.
Провалът на операция „Барбароса“ води до искания от Хитлер за повече следващи операции в Съветския съюз, които в крайна сметка се провалят. Битката за Москва (1941) спира неудържимия настъпателен устрем на Вермахта, битката край Сталинград 1942-1943) обръща хода на войната, а след Курската битка (1943) Съветската армия окончателно взема стратегическата инициатива и като цяло изходът на войната е предрешен. - (видео)

 

 
 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участва в церемония по залагане на кила на втория модулен патрулен кораб на ВМС

21.06.2023, 22:03

Министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов ще участват в тържествената церемония по залагане на кила на втория многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС.
Ритуалът ще се състои на 22 юни в района на корабостроителен завод „МТГ-Делфин”. Гости на събитието ще бъдат министърът на финансите Асен Василев, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, народни представители, представители на местната и държавната власт.
Строежът на кораба е в рамките на проекта „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Изпълнението му започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерство на отбраната на Република България и компанията „FR. LURSSEN WERFT GMBH&CO.KG“, впоследствие преименувана на „NVL B.V.&Co.KG“.
Предмет на договора е доставката на два многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата, както и осъществяването на интегрирана логистична поддръжка за период от 3 г. след гаранционния срок. Първият кораб следва да се достави на ВМС до края на 2025 г., а вторият - до края на 2026 г. Строителството на корабите се извършва в корабостроителния завод МТГ „Делфин”, област Варна.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военен хеликоптер се разби в Хърватия, откриха телата на двама от екипажа

21.06.2023, 17:22

Военен хеликоптер Airbus Helicopters BK 117D-2m/H145M се разби днес край град Дърниш, Южна Хърватия, съобщиха хърватски медии. Открити са телата на двама от тримата членове на екипажа.
„(Хърватски) хеликоптер Ми-171 (Mi-171) и самолет Пилатус Ейч Ар Зет (Pilatus HRZ) издирват военен хеликоптер, който се е разбил край Паково село в Шибенишко-книнската жупания“, пише в съобщение на хърватското министерство на отбраната в Туитър.
Според информация на регионалната телевизия N1 хеликоптерът е на унгарските въоръжени сили и е бил на обучение в Хърватия.
Ръководителят на хърватската планинска спасителна служба Йосип Божевич потвърди пред хърватския сайт Индекс, че в хеликоптера е имало трима души, открити са две тела и продължава търсенето на третия човек. Заради инцидента е затворен пътят край Дърниш.
Източник: nova.bg

 

Правителството оттегли Програмата за инвестиции в отбраната

21.06.2023, 14:03

Министерският съвет прие решение за оттегляне на Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г., внесена от служебното правителство за одобряване от Народното събрание.
С решението се оттеглят и други два акта на служебния кабинет, внесени за разглеждане в Народното събрание. Те са свързани с определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса на въоръжените сили, както и с предложение до Народното събрание за ратифициране на Допълнително споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за изменение на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г.
До избирането на редовен кабинет внесените за одобрение решения на служебния кабинет не са разгледани от Народното събрание. Предвид избора на редовно правителство на 6 юни 2023 г. е необходимо известно време за задълбочено запознаване на новото политическо ръководство в Министерството на отбрана със съдържанието на предложените решения, в което то да направи своите анализи и евентуално да нанесе промени в разработените вече документи, се посочва в съобщението на правителството.
********
Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да назначи полковник Любомир Монов за временно изпълняващ задълженията на вакантната длъжност директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“, считано от 28.06.2023 г., до назначаване на титуляр, за срок не по-дълъг от една година.

 

Беларус започна мобилизационно учение

21.06.2023, 12:37

Армията на Беларус започва 10-дневни годишни "мобилизационни учения", съобщава "Ройтерс".
Министерството на отбраната на страната посочи, че ученията имат за цел да оценят степента на подготовка на държавните институции за мобилизиране на резервисти. Всички беларуски мъже са длъжни да изпълняват военна служба и да останат в запаса след приключването ѝ.
Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари.
Оттогава страната провежда чести учения съвместно с Русия и позволява на руските сили да използват нейните военни бази за обучение. Този месец Беларус получи и руски тактически ядрени оръжия, които руският президент Владимир Путин определи като предупреждение към Запада.
Въпреки че беларуските въоръжени сили не са се включили пряко във войната на страната на Русия, президентът Александър Лукашенко заяви, че страната му ще влезе в конфликта в случай на "пълномащабна агресия" срещу нея.
Беларус се намира на север от Украйна, която трябва да има готовност за атака и от тази посока, докато разгръща контранастъплението си срещу руските сили в южната и източната част на страната. - Още за ВС на Беларус
Източник: https://news.bg/

 

Стратегически бомбардировачи B-1B на САЩ се приземиха за първи път в Швеция

21.06.2023, 08:35

Двойка американски стратегически бомбардировачи B-1B се приземиха за първи път в шведска военновъздушна база. Това съобщиха от Европейското командване на ВВС на САЩ във вторник, цитирано от АП.
Кацането е извършено предишния ден, 19 юни, в рамките на полетите на американските бомбардировачи над Европа до авиобаза Лулео-Калакс в Северна Швеция.
"Това пристигане на стратегическите бомбардировачи в Швеция подчертава сътрудничеството между САЩ и Швеция и способността на американските военни да се интегрират безпроблемно със съюзниците и партньорските държави", се казва в изявлението.
Както съобщи командването на ВВС на САЩ в Европа, два стратегически бомбардировача B-1B Lancer бяха пребазирани във военновъздушната база Феърфорд в Англия на 23 май "в подкрепа на инициативите на европейското командване на САЩ и НАТО за възпиране".
Самолетите са извършили трансатлантическия полет от военновъздушната база Дайс в Тексас. След това още два такива американски бомбардировача пристигнаха във военновъздушната база Феърфорд в Англия на 26 май.
Оттогава те извършиха поредица от полети над Европа, включително над Балтийско море, Централна Европа, Балканите и Норвежко море, за да взаимодействат с американския самолетоносач USS Gerald Ford, който се намираше в нейни води като част от учението на НАТО "Арктическо предизвикателство 2023". - Още за В-1
Източник: https://news.bg/

 

Параграф 11 – как загина флотът на Втория Райх

21.06.2023, 08:08

На 21 юни 1919 година вторият флот на света доброволно се отправя на дъното във вражеска база. Споровете дали това е подвиг или един от най-големите позори в историята на войната по море не утихват и до днес.
Последният парад
В студена ноемврийска сутрин през 1918 г. прожекторът на английския разрушител се плъзга по надстройките на германските кораби, излезли от мъглата. Но не последва битка.
Германците идват с празни погреби за снаряди, торпедните тръби също са празни, корабите са със съкратени екипажи.
Мощният флот е заминал на последното си пътуване, за да се предаде.
В Северно море го посреща огромна, от няколко стотици винта, армада от съюзници. След това 69-те германски кораба (един разрушител се натъква преди това на мина и потъва), под конвой достигат до британското пристанище Фърт от Форт, където на немците е дадена заповед да спуснат императорските флагове......Прочети още

 

Неизвестни досега дневници на германски командир на танк за ужасите на операция “Барбароса” разтърсиха света

21.06.2023, 08:05

Изплуваха “загубени” бележки и снимки на германски войник, който е бил потресен от екзекуцията на 15 души при нахлуването на нацистите в Съветския съюз, пише "Дейли Мейл".
Открити са забележителни дневници на германски командир на танк, който само за няколко седмици боеве на Източния фронт се превръща от закоравял нацист в разбит човек.
Лейтенант Фридрих Зандер се пречупва в самото начало на жестоката операция "Барбароса" - германската инвазия в Съветския съюз, започнала през юни 1941 г. - и окончателно загубва вяра в германската военна машина.
Тайните му дневници излизат на бял свят 80 години по-късно и са в основата на документален филм на History Hit TV с участието на историка Дан Сноу.
В тях лейтенант Зандер описва с ужасяващи подробности варварската гибел както на своите другари по оръжие, така и на руските войници - и веднъж едновременно 15 души са екзекутирани пред очите му.......Прочети още

 

Кой победи във Втората световна война и на каква цена

21.06.2023, 08:02

Такъв съдбовен за бъдещето на Европа и света конфликт не може да се спечели самостоятелно.
Съветската армия наброява общо 34 476 700 души, а войските на Тристранния пакт – 19 000 000 души.
D-Day, големият десант на съюниците, включва 156 115 англо-американски части, срещу които са разположени 50 350 бойци на Вермахта.
Първият въпрос изглежда странен за всеки човек, израснал след войната и получил образование по времето, когато то все още имаше висока обществена стойност. Но го поставям, тъй като живеем в други времена. Отговорът е ясен – Антихитлеристката коалиция принуждава Тристранния пакт да капитулира безусловно. Но той съдържа в себе си подвъпрос, ставащ все по-актуален напоследък – коя от основните сили в Антихитлеристката коалиция – СССР, САЩ и Великобритания, е с най-голям принос за победата? ......Прочети още

 

106 години от рождението на въздушния ас поручик Неделчо Бончев

21.06.2023, 07:58

Неделчо Бончев е роден на 21 юни 1917 г. в с. Мирково, Софийско. След завършване на Втора мъжка гимназия, постъпва във Военното на Негово Величество училище. Обучен е като летец-изтребител в България и Италия. От август 1943 г. е командир на ято във 2/6 изтребителен орляк. Участва в боевете за отбраната на София по време на бомбардировките през 1943-1944 г. На 20 декември 1943 г. той поврежда тежко един американски четиримоторен бомбардировач, а на 30 март 1944 г. сваля една летяща крепост Боинг Б-17.
На 17 април 1944 г. атакува една летяща крепост Боинг Б-17. По собствените му разкази, старае се да стреля от максимална близост, за най-добри попадения, но приближава прекалено и не успява да се размине с бомбардировача. Двата самолета се сблъскват и разрушават във въздуха. Бончев се свестява след свободно падане от няколко хиляди метра заедно с бронираната пилотска седалка. Успява да се освободи от коланите и да отвори парашута си. Приземява се в една дълбока преспа до село Студена, Пернишко, без ботуши, загубени по време на падането. Признати са му 8 въздушни победи.
От престоя в снега Бончев развива бронхопневмония и се налага лечение, което продължава през цялото лято на 1944, съпроводено с лекарска забрана за летене.
Към края на лятото той се завръща при бойните си другари в ятото. Българската войска е изпратена от новата власт срещу нов противник – отстъпващите германци. Започват бойни задачи и Бончев не може да се сдържи повече да бездейства. Сам отхвърля лекарската забрана и на 5 октомври 1944 г. излита начело на две четворки изтребители Месершмит Ме 109 от 2/6 орляк. Бойната задача е да прикриват шест бомбардировача До 17, след което да проведат самостоятелни атаки по земни цели по шосето Крива паланка-Куманово. При заход за земна атака, самолетът на Бончев е улучен от противникови зенитни оръдия. Пилотът скача с парашут от малка височина, а след секунди машината експлодира. При приземяването наранява крака си. Пленен е от германците. За последно е видян от българския офицер-летец, поручик Георги Петков Георгиев – Гошето. Разминават се под конвой на входа на военнопленническия лагер в Скопие, нямат възможност да разменят нито дума. По-нататъшната съдба на Бончев е неизвестна. Съществуват различни предположения: че той е загинал по време на преход на военнопленническа колона около Прищина, или, че е екзекутиран от германците чрез разстрел. Истината не е известна.
Посмъртно е произведен е в чин капитан (1 януари 1945). За проявена смелост по време на въздушния бой от 17 април 1944 г. е награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

 

 
 

Хеликоптер на канадските ВВС се разби в Канада, има жертви

20.06.2023, 22:10

Двама военнослужещи са загинали, а други двана са настанени в болница в Пембрук с различни степени на наранявания, след като при тренировъчен полет транспортен хеликоптер CH-147F Chinook от състава на 450-та тактическа вертолетна ескадрила на канадските ВВС се разби в река, съобщават местните СМИ.
Инцидентът е станал днес в 00:10 местно време в източната част на Онтарио, на 160 км от Отава, столицата на Канада.
През февруари самолет Cessna 208 изчезна от радарите в Канада. Спасителите откриха останките му седмица по-късно, през март, тогава загинаха също двама души.

 

Заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев участва в Международно изложение за авиация и космонавтика в Париж, Франция

20.06.2023, 21:50

Заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев участва в 54-ото международно изложение за авиация и космонавтика, което се провежда от 19 до 25 юни в изложбения център на летище Бурже в Париж, Франция. Визитата е по покана на министъра на отбраната на Френската република.
В рамките на посещението си в столицата на Франция заместник-министър Георгиев проведе срещи с представители на Генералната дирекция "Въоръжение" (DGA) на Франция, дирекция "Международно сътрудничество" (SIBAT) на Израел, генералния директор по индустриалното сътрудничество на Чешката република и с представители на фирми от отбранителната индустрия. Фокусът на срещите бяха възможностите за модернизация на българските въоръжени сили.
Заместник-министър Георгиев участва и в международна конференция "Европейска въздушна и ракетна отбрана", в която участват министри на отбраната на страни от Европа. Конференцията се провежда по инициатива на президента на Франция Емануел Макрон, който обобщи дискутираните въпроси и закри конференцията.
В състава на българската делегация, водена от заместник-министър Станимир Георгиев, са включени заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещи от Военноморските сили обезвредиха боеприпас, открит в гр. Малко Търново

20.06.2023, 21:46

Специализиран екип от Военноморска база Бургас беше задействан днес, 20 юни, със задача да идентифицира и, при необходимост, да обезвреди метален предмет, открит при изкопни дейности в гр. Малко Търново. Сигналът за намерения предмет, наподобяващ снаряд, е подаден на тел. 112.
След извършени опознавателни дейности на място военнослужещите класифицират металния предмет като 82 мм минохвъргачен изстрел, който е силно корозирал. Боеприпасът е транспортиран в ненаселен район и унищожен при стриктно спазване на мерките на безопасност. Ръководител на специализирания екип е капитан III ранг Димитър Стоянов.
Военнослужещите от ВМС действаха по искане на областния управител на Област Бургас и по заповед на началника на отбраната.

 

Русия предупреди Украйна за обстрелването на Крим с американски и британски ракети

20.06.2023, 21:32

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу каза днес, че Москва е получила информация, че Украйна планира обстрел по контролирания от Русия полуостров Крим с американски и британски ракети с голям обсег и предупреди, че Русия ще отвърне, ако това се случи, предаде Ройтерс.
Русия анексира Крим през 2014 г. и смята, че полуостровът е извън обхвана на така наречената специална военна операция, съсредоточена върху Южна и Източна Украйна, където Украйна се бие, за да върне териториите си.
Киев, който каза, че се бори за оцеляването си във война на колониално завладяване, заяви, че иска да върне цялата си територия, включително Кримския полуостров, където е базиран руският Черноморски флот.
Шойгу каза на среща с военни представители, че Москва има информация, че Украйна планира да обстрелва Крим с американските ракети с голям обсег ХАЙМАРС и британските "Сторм шадоу".
"Използването на тези ракети извън зоната на “специалната военна операция” би довело до незабавни удари по центровете за вземане на решения в Украйна и би означавало пълноценно включване на САЩ и Великобритания в конфликта", каза Шойгу.
Украински генерали и политици казаха многократно, че не съобщават военните си планове предварително.
Шойгу заяви, че от 4 юни насам въоръжените сили на Украйна са извършили 263 атаки срещу позиции на руските сили, което Москва счита за начало на украинската контраофанзива.
"Благодарение на умните и самоотвержени действия на нашите части всички атаките бяха отблъснати, а врагът не постигна целите си", каза Шойгу.
Украйна заяви, че си е върнала осем села в ранните етапи на контранастъплението си, а служител на отбраната обеща, че "най-големият удар", който Киев ще нанесе все още предстои, въпреки че руските сили оказват твърда съпротива.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Специалните сили на Българската армия участват в съвместна българо-британска подготовка

20.06.2023, 14:20

Съвместното командване на специалните операции (СКСО) беше домакин за пореден път на съвместна българо-британска подготовка (JCET), съобщават от формированието.
Военнослужещите, участващи в JCET, придобиха нови знания и надградиха своите умения в провеждане на операции в градски условия. Целта е да се повишат оперативната съвместимост и взаимодействието между двете страни при водене на разузнаване в урбанизирани райони, проследяване на автомобили и отделни личности. Това ще доведе до по-ефективно изпълнение на съвместни операции в рамките на НАТО.
В хода на тренировките, аташето по отбрана на Великобритания в Република България подполковник Кристофър Самърс се срещна с представителите на двете нации и изрази своето задоволство от съвместната работа на формированията. Той подчерта, че този тип съвместни подготовки са еднакво ефективни и за двете страни и допринасят в много голяма степен за адекватността на операторите в различни условия и на различни терени.
Източник: https://otbrana.com/

 

Европейският проект за изтребител се разширява – Белгия се присъединява към Германия, Франция и Испания

20.06.2023, 12:42

Европейският проект за изтребител от ново поколение се разширява. Белгия се включва във френско-германската програма за разработване на т.нар. Въздушна бойна система на бъдещето, заяви френският президент Еманюел Макрон.
Белгия се присъдинява към Германия, Франция и Испания в проекта за нов европейски изтребител, потвърди френският президент Еманюел Макрон в рамките на среща в Париж за противовъздушната отбрана на Европа, в която участва и германският министър на отбраната Борис Писториус.
С това решение даваме възможност на индустрията си да остане на върха на иновациите и същевременно увеличаваме заетостта и помагаме за подсилването на европейската отбрана, заяви белгийският военен министър Людивин Дедондер.
Припомняме, че Берлин и Париж сключиха рамковото споразумение за най-големия европейски отбранителен проект още през 2017 г., а година по-късно към тях се включи и Мадрид, първо като наблюдател. Дълго време програмата беше в застой, тъй като френските компании участващи в разработването на Въздушна бойна система на бъдещето – Dassault и Airbus, не можеха да си разпределят дейностите по проекта. В крайна сметка те строят новия изтребител, докато френската компания Safran и германската MTU Aero Engines разработват съвместно неговия двигател, а испанската Indra допринася с радарната си технология.
Разширяващото се сътрудничество ще увеличи военния потенциал на Европа и ще развие отбранителната промишленост, коментират участниците в проекта на стойност милиарди евро. Очаква се системата да влезе на въоръжение през 2040 г. и да замени изтребителите Rafale във френските и Eurofighter в германските и испанските ВВС. Новият изтребител ще лети редом с въоръжени и невъоръжени дронове и в този смисъл е много повече от боен самолет.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Забравените герои на България: генерал – майор Иван Бончев Бончев

20.06.2023, 08:15

Днес се навършват 157 години от рождението на генерал-майор Иван Бончев Бончев. Той е роден на 20 юни 1866 г. в Ески Джумая (дн. Търговище).
Завършва Военното училище в София (1887) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1908). На 18 май 1890 г. произведен в чин поручик, на 2 август 1894 г. в чин капитан, а през 1905 г. в чин майор. Командир е на рота в 17-ти пехотен Доростолски полк (1903) и началник на 11-то полково военно окръжие. На 18 май 1914 г. е произведен в чин полковник. През 1915 г. е командир на 20-ти пехотен Добруджански полк.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 5-та пехотна Дунавска дивизия, която в състава на 2-ра армия воюва на Македонския фронт. На 1 януари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор. След войната излиза в запаса.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден със знака на военния орден „За храброст”II ст.; военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” IV ст. с мечове по средата; народният орден „За военна заслуга” 5кл. на обикновена лента и орденът „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

Руските ядрени оръжия остават в Беларус за неограничено време

19.06.2023, 23:44

Разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус не е ограничено във времето. Това заяви директорът на отдела за бившите съветски страни на руското министерство на външните работи Алексей Полишчук, цитиран от "Ройтерс".
Миналата седмица президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че оръжията са започнали да пристигат в страната.
Това е първото разполагане от страна на Москва на такъв тип бойни глави - ядрени оръжия с по-малка мощ и обсег, които биха могли да бъдат използвани на бойното поле - извън руска територия след падането на Съветския съюз.
"Що се отнася до възможните времеви рамки за присъствие на руско тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус, руско-беларуските споразумения не предполагат никакви ограничения в това отношение", отбеляза Полишчук в интервю за ТАСС.
Той заяви, че оръжията хипотетично могат да бъдат изтеглени от Беларус, ако Съединените щати и НАТО "се въздържат от подкопаване на сигурността и суверенитета на Русия и Беларус".
На 25 март Путин обяви, че Русия, по искане на Беларус, ще разположи свои тактически ядрени оръжия в републиката, което САЩ отдавна били направили на територията на своите съюзници.
Съединените щати разкритикуваха решението на руския лидер, но заявиха, че нямат намерение да променят собствената си позиция относно стратегическите ядрени оръжия, нито виждат признаци Русия да се готви да използва ядрено оръжие.
Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари.
Страната граничи с три държави членки на НАТО: Литва, Латвия и Полша.
Източник: https://news.bg/

 

Още за НАТО

 

Киев иска откриване на западно оръжейно производство в страната

19.06.2023, 22:32

Киев води разговори със западни оръжейни производители за откриване на производство в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на висш украински представител.
Сергий Бойев, заместник-министър на стратегическите индустрии на Украйна, заяви, че неговата страна разговаря със западни оръжейни производители за засилване на производството на оръжия, в това число и дронове и ще подпише договори в идните месеци.
Украинският представител поясни, че Киев води преговори с производители от Германия, Италия, Франция и Източна Европа относно производството на оръжия в самата Украйна.
"Ние водим много детайлни дискусии с тях и сме сигурни, че ще имаме подписани договори в идните месеци", заяви Бойев в кулоарите на авиоизложението в Бурже край Париж.
През май украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му работи с британската отбранителна компания БАЕ Систъмс за установяване на украинска база за производство и ремонт на оръжия, от танкове до артилерийски установки. Но сделка в тази насока все още не е подписана, предаде БТА.
Насърчавайки чуждестранни фирми в областта на отбраната да произвеждат оръжия в Украйна, Киев би могъл по-ефективно да посрещне собствените си нужди в тази област, като същевременно изгражда и собствената си отбранителната индустрия, която да бъде насочена към глобални клиенти в момент, в който се стреми да създаде работни места за украинците.
"Бъдещото възпиране на агресията ще изисква силна отбранителна индустрия в Украйна, силни украински въоръжени сили", казва Бойев. "Ето защо смятаме за нещо толкова важно идването на международни партньори в Украйна, за да създадат производство и да направят Украйна част от рамката за сигурност на свободния свят", допълни той.
На изложението в Бурже заместник-министърът ухажва по-специално производителите на дронове, от големи компании до малки доставчици. Той отказа да каже с колко компании е имал срещи.
"Обсъждаме различни нива на сътрудничество и някои от компаниите казват, че искат да дойдат и да инвестират и да произвеждат дронове", заяви той.
Турската отбранителна компания "Байкар" каза миналата година, че продължава да планира завършването на изграждането на производствено предприятие в Украйна за две години. Плановете за такова предприятие компанията бе обявила малко преди руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.
Дроновете се използват и от силите на Москва, и от силите на Киев в конфликта. Киев казва, че разширява програмата си за дронове както за разузнаване, така и за поразяване на вражески цели при по-голям обсег. Турция, Норвегия и САЩ са сред страните, които доставят дронове на Украйна, но войната увеличи нуждите в тази насока.
Преговорите за производство на дронове може да се проточат, но производство в Украйна би било ефикасен начин да се използва съществуващия в страната опит в областта на дроновете и да се създадат работни места в Западна и Централна Украйна, смята украинският представител.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 
 

Столтенберг: На срещата във Вилнюс лидерите от НАТО няма да поканят официално Украйна да се присъедини към пакта

19.06.2023, 22:05

На срещата си във Вилнюс в средата на юли лидерите от НАТО няма да отправят официална покана към Украйна да се присъедини към Алианса, заяви днес генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.
"На срещата на върха във Вилнюс и при подготовката за срещата няма да обсъждаме отправянето на официална покана", каза той пред репортери след разговори с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин.
Столтенберг уточни, че лидерите ще дискутират как да приближат Украйна към НАТО.
Същевременно генералният секретар на Алианса предупреди, че не трябва да допуска замразяване на конфликта в Украйна в замяна на прекратяване на войната.
"Всички искаме тази война да свърши, но постигането на справедлив мир не може да означава замразяване на конфликта и приемане на сделка, диктувана от Русия", заяви той.
Шолц, на свой ред, отбеляза, че страната му се готви за възможността войната в Украйна да продължи още известно време. "Подготвени сме за това и адаптираме политиката си въз основа на такава възможност, каза канцлерът на пресконференцията със Столтенберг, като подчерта, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

 
 

Лейди Смърт: 309 убийства правят Людмила Павличенко най-фаталната жена снайперист

19.06.2023, 08:33

Втората световна война. Фронтовата линия. Лейди Смърт дебне някъде там. Изведнъж прокънтява глас. По високоговорител нацистки военен опитва нещо отчаяно.
“Людмила Павличенко, елате при нас. Ще ви дадем много шоколад и ще ви направим германски офицер.”
Що за шега?! Лейди Смърт се надсмива над чутото, макар външно да не трепва. Продължава да изпълнява дълга си с абсолютно мъжество. Може да издържи до безкрай, а врагът е уморен от непрестанния страх да е под нейния прицел. Разбират, че няма да я изкушат и привлекат на своя страна. Поне да я сплашат.
“Ако те хванем, ще те разкъсаме на 309 парчета и ще ги разпръснем по ветровете!”
Тя е доволна, че знаят нейния личен рекорд. 309 потвърдени убийства едва за няколко месеца правят Людмила Павличенко най-смъртоносната жена снайперист в историята и един от най-добрите снайперисти изобщо.......Прочети още

 
 

Военен календар

19.06.2023, 08:27

На 19 юни 1898 година в Дупница е роден полковник Никола Дренски (1898 – 1944).
Като юнкер участва в Първата световна война (1915 – 1918), след което завършва Военното училище в София (1919) и служи в пехотата. На 11 септември 1943 г. е назначен за командир на 55-и пехотен охридски полк от 15-а пехотна охридска дивизия в състава на 5-а армия.

Прекратяването на дипломатическите отношения с Берлин (5 септември 1944 г.) и обявяването война на Третия райх налагат бързото прибиране на българските войски в довоенните граници, поради което на 7 септември към старите предели на страната се насочва дислоцираната в Македония 5-а армия. Нейната 15-а пехотна дивизия трябва да се съсредоточи в Прилеп, след което да продължи изнасянето си към долината на р. Вардар.
Същевременно от Гърция на северозапад започва изтеглянето на 350-хилядната германска група армии „Е“, за чието безпрепятствено придвижване немското командване заповядва разоръжаване и дезорганизиране на оттеглящите се български части до степен на невъзможност да се противопоставят като военна сила.
На 9 септември сутринта по-голямата част от 15-а пехотна охридска дивизия (Охридски и Битолски гарнизон) е обкръжена и пленена в района на Битоля. Полковник Никола Дренски, командир на 55-и пехотен полк, избира смъртта пред унизителното пленничество и сам слага край на живота си. Пленените българи са изпратени в лагер край Солун, където остават до овладяването на града от английските войски през ноември 1944 г.

 

Голямото завръщане на Парижкия авиосалон

19.06.2023, 08:00

Организаторите на Международния аерокосмически салон в Париж - Льо Бурже очакват "силно участие" както от изложители, така и от посетители при завръщането на този голям празник на аеронавтиката, който се провежда веднъж на две години и бе анулиран през 2021 г. заради пандемията, предаде Франс прес.
На авиационното изложение, което ще се проведе от 19 до 25 юни, се очакват около 320 000 посетители, 2500 изложители, 158 самолета, като повечето от тях ще участват в демонстрации и "със сигурност ще е авиосалонът на възстановяването" след Covid-19, заяви Гийом Фори, президент на обединението на френските авиостроителни и космически промишлености (Gifas), организатор на събитието.
"Изложението си остава мястото, на което си дават среща феновете и интересуващите се от всичко, свързано с авиацията и космоса - от самолета до ракетите", добави Фори на пресконференция. Той е и главен изпълнителен директор на "Еърбъс" (Airbus).
Пътнически самолети ("Еърбъс" - Airbus, "Боинг" - Boeing, "Самолети за регионален транспорт" - ATR, "Ембраер" - Embraer), бизнес самолети ("Дасо", - Dassault "Гълфстрийм" - Gulfstream), военни самолети ("Рафал" - Rafale, Еф-35 – F-35, "Юрофайтър" – Eurofighter) и различни хеликоптери ще бъдат изложени на пътната настилка около бившия въздушен терминал в Бурже, северно от Париж.
Първите четири дни на шоуто са запазени само за професионалистите в сектора.
Върху обща площ от 125 000 квадратни метра или близо 18 футболни игрища посетителите ще могат също да се насладят на "Спитфайър" (Spitfire) и "Мустанг" (Mustang) от Втората световна война и на свръхзвуковия стратегически бомбардировач "Би-1 Лансър" (B-1 Lancer) , предостaвен от министерство на отбраната на САЩ.
Това изложение ще е белязано със сигурност от "силно участие“ на САЩ с 425 изложители, вторият контингент по обем след 1130 френски участници, от гигантите в сектора до малки и средни предприятия, и многобройни стартъпи.
Бурже иска също да отвори прозорец и към бъдещето на фона на изобилието от проекти за летящи таксита и други машини, обещаващи да извършат революция във въздушната мобилност, най-вече като я декарбонизират.
И ако въздушният трафик в света почти си е възвърнал равнището отпреди кризата, то секторът продължава да се сблъсква с проблеми по веригите за доставки, както и с работната сила. Поради това Обединението на френските авиострoителни и космически промишлености разчита на тази "витрина", за да оповести, че неговите 440 компании се нуждаят от 25 000 нови служители тази година. Браншовата организация се ориентира към младите хора и търсещите работа, които ще се възползват от безплатен вход на изложението.
Салонът ще е съпроводен и с драстични мерки за сигурност, като високопоставени лица говориха за "подходящ отговор" на риска от смущения заради екоактивисти, подобно на тези, които атакуваха Авиосалона за бизнес авиация в Женева.

 

 

И в неделя военнослужещи от Сухопътни войски са в Берковица

18.06.2023, 20:21

Военнослужещите от 10-ти механизиран батальон-Враца, тежка техника и военнослужещи от 55-ти инженерен полк-Белене и 91-ви инженерен батальон-Пловдив, до момента успяха да почистят редица канали, които вече функционират и поеха водата от наводнените улици, укрепиха дигите на реката, с хиляди пренесени на ръка чували с пясък, съобщават от КСВ.
Проблемните, затлачени части на речното корито се почистват с тежка техника, но там, където терена не позволява, военнослужещите действат на ръка.
Пътната инфраструктура е почистена от камъни, наноси, кал и тиня, а военнослужещите с тежката техника от инженерните формирования на Сухопътни войски, успяха да направят всички пътища в града проходими за пешеходци и автомобили.
И в днешния ден ще продължат дейностите по разчистване на пътната и критичната инфраструктура, както и по почистване на речното корито и укрепване на дигите на река Раковска.
За шести пореден ден, въпреки неспиращите дъждове, съвместните усилия на военнослужещи от Сухопътни войски, дават резултат и местното население постепенно се връща към нормалния си начин на живот.
Общ ръководител на терен, координираш съвместните усилия на военнослужещите от Сухопътни войски е командирът на 3-то бригадно командване полковник Митко Балтов.
Източник: https://otbrana.com

 

Ще има ли промяна и за заплатите на военнослужещите?

18.06.2023, 20:17

Достатъчно ли е да повтаряме непрекъснато, че военнослужещите у нас недостигат, за да се реши този проблем. Не само с войниците, но и с офицерите! Макар, че няма правителство и министър на отбраната, които да не твърдят, че хората в отбраната са най-ценният им капитал и първи приоритет. Сигурно не е достатъчно. Каквито и социални пакети да слагаме, за да компенсираме по някакъв начин ниските заплати в армията, ситуацията не се променя. Напротив, влошава се. Пазарът върви смело напред и не чака никого.
Едното решение е да продължаваме да си затваряме очите. Стоим си така и все едно нищо не е. Да, но не става. По-добре да ги държим отворени и да погледнем, например, към наводненията в Берковица и другите селища. Военнослужещите са там денонощно, защото на часа няма кой друг да дойде на помощ. Ако си държим очите отворени, не може да оспорим необходимостта, особено днес, България да притежава не само модернизирана, но, преди всичко, мотивирана армия, която да е в състояние да си изпълни конституционните задължения. Има ред такива дразнители за затворени очи.
Другото решение е в ръцете на законодателната и изпълнителната власт. И то може да се реши с едно гласуване сега, когато отново предстои приемане на държавен бюджет. Не зная какво е замислило финансовото министерство, но зная, че разочароването ще бъде голямо, ако в новия бюджет базата за определяне на минималната заплата на военнослужещите остане 380 лв. Т.е., ако остане същата от 2009 г. насам. Да, но тогава минималната работна заплата бе 360 лв. А днес? Над два пъти повече. По закон, разбира се, има и едни коефициенти, с които се умножава базата за различните категории военнослужещи, но както се изрази преди време един министър на отбраната, те са някак си от въздуха.
Когато преди 3-4 години започна поетапно вдигане на военните заплати с по 10 процента, от Щаба на отбраната прогнозираха, че с тези плахи стъпки некомплектът от личен състав ще бъде преодолян едва след 5-6 години. Случва ли се тази прогноза или от военното ръководство са били големи оптимисти. Съдете съми.
В Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г. е записано: „Неокоплектоваността с военнослужещи по категории, е както следва: офицери - 19 %; офицерски кандидати - 10 %; сержанти (старшини) - 9 %; войници (матроси) - 29 %“.  В последния доклад, който бе приет от парламента в края на май, е констатирано: „Към 31.12.2022 г. текущият некомплект от военнослужещи за Министерство на отбраната,  структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия нарастна, като  достигна 19,7%. От тях недостигът на офицери е 23,4%, на офицерски кандидати - 6,5%, на  сержанти/старшини - 10,9% и на войници/ матроси - 24,2%.“ За доброволния резерв не говорим. Там окомплектоването си стои на около 13 процента.
На мен много ми се иска прогнозата на Щаба на отбраната да се сбъдне и след 2-3 години този проблем да не стои, за да бъде армията ни пълноценна. Няма да стане за един месец, но може да стартира с гласуване в пленарна зала от всички депутати. Разбира се, при желание и аргументирана защита от страна на правителството. Впрочем имаше светлинка в тунела през ноември 2021 г., когато се водеха преговорите за съставяне на правителство между експертите в сферата на националната сигурност на "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП. Тогава летвата беше вдигната много високо. Набелязани бяха мерки които заслужаваха аплодисменти, но се нуждаеха от средства. Лошото е, че с времето общото разбиране беше забравено. Само един пример. „Базата за определяне на най-ниската военна заплата да скочи от 380 лева на нивото на минималната работна заплата и от там нататък да се умножава по съответните коефициенти, както е записано в закона“. Очакваше се подобно решение да има силен социален ефект и принос към попълване на некомплекта в армията. Допускаше се, обаче, че, ако остане само пожелание във времето, ще се получи ефектът на бумеранга. Така и стана. Данните в последния доклад го доказват.
Времето на държавните сметки пак дойде. Що се отнася до парите за армията, най-трудно е за министъра на отбраната. Той най-добре знае какво е положението и какво е необходимо. Дали, обаче, ще срещне разбиране от колегата си във финансовото министерство, е въпрос, чийто отговор или ще реши, или няма да реши проблема? Зависи, разбира се и от народните представители, но само ако мнозинството е критично към предложенията на правителството. В годините назад имаше такива опити, но най-вече от опозицията, чиито гласове не са достатъчни за необходимата промяна. Днес би трябвало промяната по отношение на формирането и размера на възнагражденията на военнослужещите да започне и да продължи в годините напред.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Днес има рожден ден генерал-майор от запаса Румен Радев. Честито!

18.06.2023, 08:25

Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили генерал-майор от запаса д-р Румен Радев отбелязва днес своя 60-ти рожден ден.
Честито! Здраве и успех!

 

Военен календар

18.06.2023, 08:17

Подполковник Борис Дрангов поздравява школниците от Школата за запасни офицери, Скопие, 1917 г.На 18 юни 1916 година в Скопие е открита Школа за запасни офицери от пехотата. Големите жертви сред офицерския състав и нуждата от младши офицерски кадър мотивират Главното командване за създаването на военно учебно заведение в близост до бойния фронт. За началник на школата е назначен опитният военен педагог и възпитател, командирът на 5-и пехотен полк от 11-а пехотна македонска дивизия подполковник Борис Дрангов. С няколко свои заповеди той определя същността на обучението – подготовката на „надеждни взводни командири, самоотвержени изпълнители на свещения дълг към Отечеството“, дава основните насоки за провеждане на изпитите и за оценяване на школниците. Поради краткото време, с което разполагат преподавателите, те трябва да наблегнат на важното за боя и да използват практически методи на преподаване. След 4-месечно обучение школниците се явяват на изпити, като при оформяне на крайната оценка на първо място се прилага критерият за „любов и преданост към Отечеството до самоотверженост и ненарушимост на заповедта“, защото в противен случай „възпитаникът по никой начин не може да бъде допуснат до офицерски чин“. От постъпилите 1053 души, успешно завършват 876, сред които са Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Иван Кинов, Стойчо Мушанов и др. На 17 септември 1916 г. в речта си при производството на школниците Дрангов напътства заминаващите за фронта офицери с думите: „За да служиш достойно и полезно: отречи се от себе си! Пази и почитай войника. Да знаеш да умираш – ето разковничето на победата“. Когато в края на тържеството се ръкува с всеки офицер и стига до групата на привилегированите, които остават на служба в тила, изрича: „А тези, те не заслужават да се ръкува подполковник Дрангов с тях“.

 

42 години от първия полет на F-117

18.06.2023, 08:13

Първият полет на ударния самолет F-117 става преди точно 42 години – на 18 юни 1981 г., с което стартира летателната кариера на този уникален самолет, продължаваща и до днес.
Полетът става факт от изпитателния център Груум Лейк, Невада (известен най-вече, като „Зона 51”). Машината, с борден номер 79-10780 излита в 06,05 часа местно време и е пилотирана от изпитателя Харолд „Хал” Фарли, младши.
Самолетът започва да излита с малко по-ниска скорост от очакваното, но това не е единствената изненада в дебютния полет. Скоро след излитането, започва да се повишава температурата в соплото на един от двата мотора General Electric F404-F1D2. Взето е решение полетът да бъде прекратен и Фарли се приземява след само 15 минути във въздуха. Колесникът въобще не е прибиран по време на теста.
Вторият полет, който става факт на 1 юли, също не е безметежен. Малко след прибирането на колесника започва колебание по надлъжната ос, което Фарли компенсира с трудност. Полетът също е прекратен предсрочно след едва 35 минути във въздуха. Проблемът е открит в малката площ на хоризонталните стабилизатори.......Прочети още

 

Джон Каламос – гръцките очи във въздуха над Северен Виетнам

18.06.2023, 08:08

По време на Виетнамската война, американската армия пристига с пълния си капацитет от ресурси, за да се опита по всякакъв начин да спре влиянието на съветските идеали да установи контрол. Новата идеология вече е успяла да се наложи в Китай и Корея, като следващата спирка се оказва Виетнам.
По време на този конфликт ще открием, че голяма част от ВВС на САЩ демонстрира своето надмощие или поне така се твърди, макар и повечето произведени самолети вече да са усетили руското превъзходство на МиГ-17, който намира много сериозно приложение, макар и някога да е проектиран само за въздушни боеве.
Сред армадата от изтребители, хеликоптери, транспортни самолети и още много други чудеса на техниката, американците пристигат и със специални самолети, които не разполагат нито с оръжие, нито с бомби. Те играят ролята на очите във въздуха – разузнават и сканират околността, за да записват движенията на противника, разпределението на артилерията и позиционирането на тежката военна техника......Прочети още

 

Защо след разпада на СССР ядрено оръжие остава само в Русия?

18.06.2023, 08:04

Разпадът на Съветския съюз през 1991 г. повлича след себе си маса проблеми. От този момент започва "дивото" десетилетие на 1990-те, което в масовото съзнание остава като време на нищета, разцвет на руската мафия, финансови пирамиди и пълна дезориентация. Но в глобалния контекст светът, който наблюдава разпада на най-голямата "свръхдържава", се вълнува далеч повече от нещо друго: в чии ръце сега попада ядреното оръжие?
Фактически всички ядрени бойни глави – огромна власт и огромна опасност – се оказват на територията на четири отделни държави: Русия, Беларус, Казахстан и Украйна.
Какво да правим?......Прочети още

 
 

 

Посрещане на Първа българска армия в София

17.06.2023, 22:25

На 17 юни 1945 година в София тържествено е посрещната Първа българска армия.
На 15 май 1945 г. при австрийския град Фьолкермаркт завършва бойния път на армията, която под командването на генерал-лейтенант Владимир Стойчев допринася за освобождаването на Югославия, Унгария и Австрия. След края на военните действия войските се съсредоточават в района на Капошвар, Унгария, откъдето се придвижват към София.
На 17 юни 1945 г. представителните армейски части тръгват от Централна гара към Лъвов мост и преминават през 15-метрова арка с надпис „Добре дошли, победители!“ Пред храма „Св. Александър Невски“ е отслужен молебен за загиналите български воини, след което се провежда митинг и тържествен парад. Първи дефилират генералите – командири на корпуси и дивизии. Начело на колоната се развяват полковите знамена, а след тях преминават представителните роти на 3-та пехотна балкано-дравска, 8-ма пехотна тунджанска, 10-а пехотна родопска, 11-а пехотна, 12-а пехотна и 16-а пехотна дивизия.

 

Министърът на отбраната разпредели ресорите на заместниците си

17.06.2023, 19:35

Със своя заповед министърът на отбраната Тодор Тагарев е възложил на заместник-министрите на отбраната функции по подпомагането му при ръководството, координацията и контрола по  осъществяването на политиката в министерството, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия. Полковник от запаса Станимир Георгиев е заместник-министър по въоръженията и  инвестициите в отбраната, а генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов - по отбранителната политика и планиране.
Заместник-министър Георгиев получава функции по политиките по въоръженията и по инвестициите в отбраната; в областта на проектното управление и управлението на  жизнения цикъл на отбранителните продукти в Министерството на отбраната; в областта на планирането и управлението на ресурсите за  отбрана; в областта на стандартизирането, кодифицирането и  сертифицирането на военната и специалната продукция за нуждите на въоръжените  сили; в областта на подготовка на страната за отбрана; по управление на недвижимите имоти, предоставени в  управление на Министерството на отбраната и разпореждане с имотите, които са с  отпаднала необходимост за МО, БА и структурите на пряко подчинение на  министъра на отбраната; по управление на движимите вещи-държавна собственост и  разпореждане с излишни движими вещи, в т.ч. излишните въоръжение, боеприпаси,  взривни вещества и пиротехнически изделия; по опазване и възстановяване на околната среда; по здравната политика, военномедицинското и психологическото  осигуряване;  по ресурсното осигуряване (стопанската дейност) в областта на военното образование и военнонаучните изследвания и по развитие на научните изследвания.
Заместник-министър Запрянов има функции по международната политика на Министерството на отбраната; политиката на Министерството на отбраната за колективна отбрана и  сигурност във връзка с членството на Република България в НАТО и общата политиката за сигурност и отбрана във връзка с членството на Република България в ЕС; плитиката на Министерството на отбраната във връзка с членството на Република България в ОССЕ; политиката по изграждане на способности в областта на  комуникационната и информационна поддръжка и кибер отбрана; политиката по развитието на нормативната уредба в областта на  отбраната и сигурността на страната; информационната политика на Министерството на отбраната и  Българската армия, включително по предоставяне на информация на  обществеността и по опазването на класифицираната информация; политиката по управление на военното образование; политиката по управление на човешките ресурси, с изключение на  администрирането на процесите по възникване, изменение и прекратяване на  правоотношенията с военнослужещите и цивилните служители; политиката по управление на резерва на въоръжените сили; политиката по създаване на безопасни и здравословни условия за  изпълнение на военната служба и за полагане на труд; социалната политика в Министерството на отбраната, развитието на  социалния статус на военнослужещите и на цивилните служители, отдиха и  възможностите за спорт и възстановяване; политиката по полагане на грижи за ветераните, военноинвалидите и  военнопострадалите; политиката в областта на взаимодействието с неправителствени организации, включително с военнопатриотичните съюзи, организации и сдружения и политиката по осъществяване на военнопатриотичното възпитание и  обучение.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Обявиха 61 вакантни войнишки длъжности в Специалните сили

17.06.2023, 19:30

Със заповед на командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) е разкрита процедура по обявяване на 61 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански, средни или висши училища в страната и в чужбина. Те са във военните формирования в Пловдив и Банкя.
До 18 август кандидатите трябва да подадат писмени заявления чрез структурите на Централното военно окръжие.  Конкурсът ще се проведе за времето от 11.09.2023 г. до 29.09.2023 г.  в град Пловдив. Той включва извършване на оценка на психологична  пригодност, изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и  събеседване с кандидата.
Кандидатите за войници, спечелили конкурса се приемат на военна служба, ако към датата на сключването на договора за военна служба не са навършили 40 или 44 години. Възрастта 44 години се отнася за тези, които са изпълнявали военна служба и не са били освободени от нея по дисциплинарен ред. И, ако кандидатстват за заемане на длъжността не по-късно от 10  години след освобождаването им от военна служба.
Подробности на https://www.mod.bg/
Телефони за контакт и информация относно конкурса – 032 607010, 032 607011, 032 607012, 032 607013 и 032 607117

 

Неправилните руснаци. Френските медии откриват Москва и се съмняват в победата на Украйна

17.06.2023, 14:25

Любопитни неща, драги читателю, се случват във френските медии. За мен това е напълно нечувано. Ако е рано да обобщавам военните резултати от украинската реконкиста (и това не е моя работа), то в медиен план вече има промени, няма да се уплаша от тази дума, от тектоничен характер.
И какво друго можеше да се очаква, ако мейнстрийм медиите (LCI, BFMTV и France24) хранеха французите цяла пролет с истории за това как танкови клинове ще летят като бели лебеди над минни полета, ще пробият линиите на руската отбрана с кавалерийски наскок, ще излязат на оперативен простор и победоносно походът ще продължи чак до брега на Азовско море.
След това, по тяхната идея, руската армия неизбежно ще се разпадне, хората в руските градове ще излязат на улиците и ще пометат омразния режим за да зарадват западните анализатори. Това беше брилянтният план. И аз дори не преувеличавам.......Прочети още

 

Очаква се Столтенберг да бъде поканен да запази поста си, съобщават източници на

17.06.2023, 12:04

Очаква се Йенс Столтенберг да бъде поканен да остане генерален секретар на НАТО още една година, тъй като Алиансът се затруднява да избере негов заместник преди срещата на върха в Литва в средата на юли тази година, съобщи Ройтерс, като се позова на информация от представител на САЩ и анонимен запознат източник.
Столтенберг е прекарал девет години на този пост и се очаква да се оттегли в края на септември. Норвежкият генерален секретар обаче се ползва с широка подкрепа в Алианса и продължава да бъде ефективен лидер, според запознатия източник, пожелал анонимност.
"Администрацията (на Байдън) се обединява около идеята Столтенберг да остане на поста си още една година", потвърдил е и американски служител, който също е пожелал анонимност. "В момента не изглежда в рамките на Алианса да има консенсус за неговия заместник".
Шансовете Столтенберг да бъде помолен да удължи мандата си за четвърти път се увеличиха с наближаването на срещата на върха във Вилнюс, тъй като съюзниците се опасяват да покажат липса на единство на фона на водената от Русия война в Украйна.
Който и да заеме тази роля, ще бъде изправен пред двойното предизвикателство да запази единството на съюзниците в подкрепа на Украйна, като същевременно избягва всякаква ескалация, която би въвлякла НАТО във война с Русия, отбелязва Ройтерс.
Миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че би искал да получи тази работа. Но тъй като някои правителства настояват за първата жена генерален секретар на НАТО, датската премиерка Мете Фредериксен също се очертава като сериозен претендент. Тя се срещна с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон по-рано този месец, преди Столтенберг да посети Белия дом тази седмица за разговори с Байдън.
Представители на САЩ смятат, че има редица различни кандидати и че Байдън има високо мнение за всички тях, включително за датската премиерка, съобщава източникът на Ройтерс. Байдън смята, че Столтенберг е свършил огромна работа в труден период, мнение, което се споделя от много други съюзници, добави той.
Източник: https://www.bta.bg/

 

На 17 юни 2002 година умира генерал Добри Джуров

17.06.2023, 08:35

На 17 юни 2002 година в София умира армейски генерал Добри Джуров (1916 – 2002).

Роден е в с. Врабево, Троянско. През Втората световна война участва в Съпротивителното движение (1941 – 1944), а след 9 септември 1944 г. служи в Българската народна армия. Завършва съветските военни академии „М. В. Фрунзе“ (1947) и „К. Е. Ворошилов“ (1959).
Последователно заема длъжностите командир на 4-та пехотна дивизия (1947 – 1948), началник-щаб на 2-ра армия (1948 – 1949), командващ 2-ра (1949 – 1951) и 3-та армия (1951 – 1956), заместник-министър (1956 – 1962) и министър на народната отбрана (1962 – 1990).
Има заслуги за изграждането, укрепването и превъоръжаването на БНА и за превръщането й в съвременна армия. Той е един от инициаторите и активните участници в промените на 10 ноември 1989 г. и като такъв има принос за полагане основите на демократическото преустройство. Удостоен е със званието „Герой на Народна република България“ и с военното отличие „Маршалска звезда“.

 

44 години Ми-24 в България

17.06.2023, 08:25

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив - където днес се намира жилищния комплекс Тракия - е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.
Реално подготовката за приемане на бойният вертолет Ми-24 в 44-ти вертолетен полк (вап), базиран тогава в Пловдив, започва още през 1978 г., когато е изпратена група от летателен и инженерно-технически състав за обучение в град Фрунзе, Киргизка ССР (сега град Бишкек, столица на екс-съветската република Киргизия). Курсът започва на 15 декември 1978 и завършва та 26 януари 1979 г. От летците на този курс са изпратени полк. Кръстьо Митков от щаба на ПВО и ВВС, подп. Григор Дамянов Георгиев – зам. командир на 44-и вап и летците от полка майор Светослав Димитров, майор Косто Андреев, капитан Цоньо Колев, капитан Живко Илиев и ст. лейтенант Веселин Евтимов (да се обучава като оператор).......Прочети още

 

Защо съветската авиация претърпя фиаско през 1941 г.

17.06.2023, 08:23

В наши дни руската бойна авиация демонстрира в Сирия, че, успоредно със САЩ, Русия е единствената страна в света, чиито ВВС имат способността да проектират силата си далеч извън пределите на националните си граници. Но тя не винаги е била толкова мощна. Осъзнаването на важността на военната авиация става по време на Втората Световна война.
Великата Отечествена война едновременно е и моментът на раждането на руската военна авиация, и най-тежкият период в нейната история. През 1941 г. съветските ВВС претърпяват истински разгром. За първите шест месеца на войната те губят почти 70% от бойните си самолети. На 22 юни, в деня на започването на бойните действия, загубите достигат 1200 машини, повечето от половината от които дори не успели да се издигнат във въздуха.
За същата половин година немците също понесли сериозни щети – почти 4000 самолета, което с пъти надхвърля загубите на Вермахта във всички предишни кампании, взети заедно. Но въпреки това, стеклият се баланс не бил в полза на съветската страна. Загубите на 22 юни оказали шоков ефект върху съветските генерали. Командващият авиацията на Белоруския военен окръг, след като инспектирал поверените му летища, от отчаяние сложил край на живота си.
Немската авиация заслужено била смятана за най-добрата в света. Благодарение на високите си бойни качества до началото на зимата немците стопили напълно трикратното превъзходството на Червената армия в авиационно отношение, достигайки количествен паритет, което при общото качествено превъзходство на Луфтвафе открива пътя за тяхното пълно господство във въздуха. Немските летци били насочвани към целта от изправно функциониращи проследяващи станции, което изравнявало, дори и да имало такова, превъзходството на съветската авиация на един или друг участък от фронта. Пилотите на червената армия проявявали повсеместен героизъм, много често предприемайки и таран на вражески самолети, но това, така или иначе, не можело да промени общата ситуация.
Причините за поражението
Авиационният парк на Червената армия бил изключително разнороден. Той разполагал както с нови машини (например „летящия танк“ Ил-2), така и с остарели. При това старите самолети били три пъти повече от новите. Но дори и съвременните модели имали съществени недостатъци: относно качеството на самолетните двигатели имало какво да се желае, машините не разполагали с качествена радиовръзка. Бронята на съветските изтребители била толкова уязвима, че се пробивала дори от слабите картечници на немските бомбардировачи.
Процесът на обучение на летателния състав се осъществявал „в движение“: пилотите едва успявали да усвоят новата техника. В навечерието на войната съветските авиационни училища работели свръхпланово, обучавайки хиляди нови пилоти. Летците завършвали в такъв обем, че на курсантите престанали да им присвояват офицерски звания, за да не се раздува прекалено щатът.
Далеч не всички пилоти били професионалисти. Това станало ясно още в хода на съветско-финландската война в периода 1939-1940 г., когато малобройната финландска авиация създала сериозни проблеми на съветската, която имала огромно числено превъзходство над противниковата.
Родилните мъки на съветската авиация
Но въпросът за това, как става възможна трагичната за съветската авиация 1942 г., е по сложен. Трябва да се има предвид, че създаването на пълноценни ВВС в СССР започва буквално 10 години, преди да започне войната. Много често авиационните заводи били построявани на голо поле, без да са подсигурени нито с достатъчна материална база, нито необходимото количество квалифицирани инженери и работници. Освен това авиацията е едно от най-сложните от техническа гледна точка видове съвременно оръжие. За да бъде създадена такава, са необходими развити химическа промишленост, радиоелектроника, металургия. Всичко това в Съветския съюз също се създавало „в движение“.
До голяма степен конструкторите се учели по „метода на пробите и грешките“. Недостатъците на самолетните двигатели ограничавали свободата им на действие, а опитите в кратки срокове те да бъдат отстранявани водели до тежки последствия. Остро стоял и проблемът с командния състав. Сталинските репресии, които го задълбочили, по никакъв начин не са го създали. Обучението, бойния опит на съветските летци бил на недостатъчно високо ниво. Само няколко години преди началото на войната те го придобили в бойни условия в Испания. Грешките, допуснати преди войната, били поправяни след това в процеса на изживяваните от съветската авиация родилни мъки. - Още за ВВС на Русия
Източник: http://bg.rbth.com/

 
 

72 години от сформирането на 25-и ИАП

17.06.2023, 08:20

На 17 юни 1951 г. със Заповед № 856 на министъра на отбраната на летище Граф Игнатиево е сформиран 25-и изтребителен авиационен полк (ИАП) в състава на 1-ва изтребителна дивизия. За командир е назначен капитан Желязко Нанев Желязков Полкът е въоръжен със самолети ПО-2, Як-11 и ЛАЗ-7. Първите реактивни самолети Як-17 и Як-23 постъпват в края на 1951 г. През месец октомври същата година поделението е пребазирано на летище Толбухин.
Със Заповед №-077/13.09.1955 г. на министъра на отбраната 25 ИАП е включен в състава на 10-а изтребителна дивизия и пребазиран на летище Граф Игнатиево. През 1956 г. полкът се превъоръжава със самолети МиГ-15. В резултат на реорганизацията на ВВС от 1 февруари 1961г. и създаването на фронтова авиация полкът се преименува в 25-и изтребително-бомбардировъчен авиополк в състава на 10-а изтребително-бомбардировъчна авиодивизия. В курсовете по бойна подготовка са включени наред с изтребителните задачи и задачи за нанасяне на удари по земни и морски цели. Започва въоръжаването със самолети МиГ-17. На 30 септември 1961 г. е сформиран 10-и смесен авиационен корпус (САК) включващ в състава си 25 изтребително-бомбардировъчен авиополк (ИБАП). На 15 октомври 1961 г. полкът се пребазира на новопостроеното летище Чешнегирово. ..........Прочети още

 
 

Забравените герои на България: майор Олимпий Спиридонов Панов

17.06.2023, 08:17

Днес се навършиха 171 години от рождението на майор Олимпий Спиридонов Панов, роден на 17 юни 1852 г. в с. Шоп Тайраклии, Бесарабия.
Завършва българската гимназия в Болград (1868), техническото училище за шосета и мостове в Букурещ и следва инженерство в Париж (1875). Записва Николаевската Генералщабна академия в Санкт-Петербург, но не я завършва поради заболяване от туберкулоза (1882). Преди Освобождението се включва в революционната емиграция в Румъния. Става член на БРЦК в Букурещ (1872-1874) и председател на БЦБО (1876). Участва като опълченец в 1-ва дружина на Българското опълчение през Руско-турската война (1877-1878). Награден е с руския войнишки кръст „За храброст” (Св.Георги) IV ст. и е произведен в офицерски чин - прапорчик (1878).
Постъпва в Българската земска войска като командир на 2-ра полубатарея от единствената планинска батарея, след това е старши батареен офицер в 12-та батарея в Шумен. В края на 1884г. поема командването на 5-та батарея от 1-ви артилерийски полк. След Съединението на Княжество България и Източна Румелия (6 септември 1885) е назначен за Началник на артилерията в българската войска. На този пост го заварва Сръбско-българската война (1885). В боевете на Сливница командва артилерията, а в сраженията на 7 ноември поема командването на централната Сливнишка позиция. Като такъв поема риска и взема решение за настъпление на частите от центъра, което се оказва решаващо за спирането на настъпващия противник. На 9 декември 1885 г. подписва акта за примирието със Сърбия.
След войната е назначен за командир на новосформираната артилерийска бригада (април 1886), произведен е в чин майор. След детронацията на на княз Александър I Батенберг (9 август 1886) е назначен за военен министър (само за 4 дни). След контрапреврата е арестуван, по-късно е уволнен от армията и екстрадиран от България. Установява се в Букурещ, където с група съмишленици основава „Общ революционен комитет” за свалянето на Стефан Стамболов. В България се завръща по време на бунта на офицерите-русофили в Русе (19 февруари 1887), но е заловен и осъден на смърт. На 22 февруари е разстрелян на платото „Левантабия” край Русе заедно с другите организатори на бунта.
Кавалер е на военния орден „За храброст” II ст.

 

 

Завърши срещата на министрите на отбраната от НАТО

16.06.2023, 20:07

През втория ден от срещата на министрите на отбраната на страните – членки на НАТО, в Брюксел министърът на отбраната Тодор Тагарев отбеляза значителния напредък от прилагането на решенията от срещата на върха в Мадрид за усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, съобщава Пресцентърът на МО
„България вече изрази становището си, че 2 % от БВП следва да бъдат долната граница, а не таванът на разходите за отбрана“, каза министър Тодор Тагарев. По думите му новият ангажимент за инвестиции в отбраната за периода след 2024 г. следва да продължи да включва трите основни елемента: разходи за отбрана, принос към операциите и изграждането на способности.
По време на работната сесия България подкрепи новите инициативи в областта на оперативната съвместимост и индустриалното сътрудничество.
Пред журналисти министър Тагарев обясни, че ще бъдат проучени възможностите за включване на България в инициативата за осигуряване на боеприпаси за Украйна и за възстановяване на запасите на страните-членки чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира. „Тази инициатива дава възможност за нарастване на капацитета и за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, но за съжаление, първата реакция на страната бе твърде пасивна“, коментира министър Тагарев.
По-рано през деня министър Тодор Тагарев проведе двустранна среща с италианския си колега Гуидо Крозето. Двамата обсъдиха възможностите за по-нататъшното развитие на двустранното военно сътрудничество.
Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса завърши със заседание на Групата за ядрено планиране на НАТО.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военни формирования от Сухопътните войски получиха оценка „Боеготов”

16.06.2023, 20:02

Фотограф: Иван ИвановНа 15 юни завършиха най-мащабните тактически учения на 61-ва Стрямска механизирана бригада за 2023 година - „Мирен страж 23” и „Огнена дъга 23”, за сертифициране на 1-ви механизиран батальон и самоходен артилерийски дивизион като декларирани формирования и „Стоманен щит 23“ на 61-ви танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, съобщават от КСВ.
Базирани на фиктивен сценарий, разработен от щаба на бригадата, по време на ученията беше създадена максимално реалистична обстановка, гарантираща изпълнението на поставените задачи. Основната цел беше да се проверят и оценят способностите по критериите на CREVAL на 1-ви механизиран батальон за водене на настъпателни бойни действия при овладяване на населен пункт и на самоходния артилерийски дивизион за осъществяване на непосредствена огнева поддръжка при провеждане на настъпателна операция, както и готовността и бойните способности на 61-ви танков батальон за участие в настъпателна операция на механизирана бригада.
Командването и личният състав на батальоните и дивизиона, и формированията, осигуряващи провеждането на ученията, проявиха чувство на отговорност, висок професионализъм и доказаха, че са много добре подготвени и мотивирани при изпълнението на поставените задачи. Комисии от командването на Сухопътните войски оцениха способностите на механизирания батальон и самоходния артилерийски дивизион и им поставиха оценка „Боеготов”.
„Браво! Това искахме да постигнем. Това е професионализмът,  който демонстрирахте днес. Знаем какво ви коства всичко това, колко труд и усилия положихте, затова приемете моите адмирации към вас“, поздрави всички участници в ученията командирът на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков
Предстои предислоциране на личния състав и техниката, участващи в ученията от полигон „Корен” до пунктовете за постоянна дислокация.
Източник: https://otbrana.com/

 

Израел възнамерява да осъществи първата продажба на танк “Меркава” Мк.2 и Мк.3 на европейска страна

16.06.2023, 09:44

Израел води разговори за продажба на свои танкове “Меркава” (Merkava) на две страни, едната от които е в Европа, като това би било първата сделка за износ на бронираната машината, предаде Ройтерс, като се позова на официален представител от израелското министерство на отбраната.
Приет на въоръжение след като израелските бронирани сили понасят тежки загуби във война срещу Египет и Сирия през 1973 г., както и с оглед намаляване на зависимостта от доставки на оръжия от чужбина, танкът “Меркава” – “колесница” на библейски иврит – в момента се произвежда във вариант от четвърто поколение.
Началникът на дирекцията за координиране на износа на израелското министерство на отбраната Яир Кулас (на снимката) каза, че рекордното търсене на израелски продукти се дължи отчасти на факта, че някои страни искат да попълнят запасите си, след като са предоставили оръжия на Украйна за нейната война с Русия. По думите му в резултат на това Израел изнася излишни системи, които преди не е продавал в чужбина, включително предишни поколения на танка “Меркава”.
“Има две потенциални страни, с които сме в напреднал етап на преговори (за продажба на танкове)”, каза Кулас. “Не ми е позволено да ги назова, но една от тях се намира на европейския континент”, добави той.
Израел предоставя на Украйна хуманитарна и дипломатическа помощ, но не и оръжия, тъй като се съобразява с необходимостта да запази отворени канали за комуникация с Москва, предвид влиянието на Русия в съседна Сирия, отбелязва Ройтерс. - Още за Меркава
Източник: bta.bg

 
 

Науката дава шанс на сигурността и отбраната

16.06.2023, 08:33

Една не малка част от изследванията, представени на Националната научна конференция  с международно участие  „Сигурност и отбрана“ в Университета за библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), напълно логично, бяха  в контекста на войната в Украйна. Те бяха събрани в 70 доклада на над 90 автори от 20 образователни, научни и други институции. Ще споделя някои от изводите и препоръките, които ми направиха впечатление на първо четене.
Частните армии
Конфликтът между Русия и Украйна, твърди Христо Тутунаров от УниБИТ, създава поле за използване на широк кръг нередовни сили. Използват се доброволци, наемници, контрактори, създават се частни военно компании по примера на „Моцарт“ с цел печалба. Използват се частни специалисти за обучение, логистика и евакуация. Бъдещето предполага усилване значението на частния компонент в конфликта. По всичко личи, че опитът и дейността на частните военно компании играят важна роля в конфликта.
Черният лебед
В областта на сигурността и отбраната, като събития от типа „Черния лебед“ се определят различни военни конфликти, в които неочаквано се използват оръжия за масово поразяване, като ядрени бомби. Според Кристина Маджарова от Военна академия „Георги С. Раковски“, е необходимо създаването на експертна група за планиране на отбранителните способности  при възникване на събитие от този тип, която да е финансирана от бюджета на държавата. Очаква се тя да допринесе за създаване на баланс между наличните и нови отбранителни способности, необходими за справяне със заплахи за националната сигурност, породени от екстремни събития с понижена или невъзможна предсказуемост.
Ядрената заплаха
Резултатите от изследването на Николай Пъдарев от НВУ „Васил Левски“ показват, че половината от територията на България може да е изложена на радиационен риск, когато са атакувани само няколко областни града. Възможно е, обаче да се определят зони, които може би не са напълно безопасни, но са по-безопасни от други от ядрени последствия. Според него последните събития след края на Студената война показват, че ядрената война е продължаваща заплаха. Той смята, че е важно да бъде прозрачни, относно реалните, съществуващите опасности, вместо да крием очевидни факти. В този смисъл трябва да се знае повече за рисковете и възможностите да се избегнат.
Разузнаването
Сравнение на системите за националната сигурност на САЩ и България направи бригаден генерал от резерва доц. д-р Пламен Богданов от УниБИТ. Функционирането на разузнавателното общност в САЩ, посочва той, се води от специално назначен  директор на Националното разузнаване. Той определя целите и приоритетите на цялата разузнавателна дейност в страната, осигурява разузнавателна информация  за висшето държавно и военно ръководство и е определен за основен съветник при президента по въпросите на разузнаването.  В България, продължава ген. Богданов, разузнавателната общност функционира като част от Съвета по сигурността към Министерския съвет, а общото й ръководство се осъществява от министър-председателя.  У нас няма определено лице, което да координира дейностите на структурите, включени в разузнавателната общност. Координацията и взаимодействието между тях се уреждат с отделни двустранни съвместни инструкции. На практика няма съгласуваност в целите и приоритетите на дейността им, смята изследователят.
Потребност от стабилност
Със силна потребност от стабилност и сигурност се характеризират Словения, България и Словакия. По-слаби стремежи за стабилност и запазване на статуквото има в Естония, Финландия и Франция. Това е извод от европейско социално изследване проведено през 2020-2022 г. в условията на КОВИД-19, в 32 европейски държави, включително и в България. То е представено от Магдалена Гарванова от УниБИТ. Като цяло в общоевропейски контекст се отчитат високи нива на потребност от сигурност и циркулират нагласи за налагане на по-строги правила за социална регулация и контрол.
Еднополярната система
Опитът светът да бъде изграден като еднополярна система се оказа неуспешен, е изводът на вицеадмирал от запаса Емил Люцканов от УниБИТ. Според него конфликтите, които наблюдаваме са борба на противоположностите във вижданията за съществуването на света.  Той отбелязва, че, за да се избягва пряко военно стълкновение на държавни военни формирования, има стремеж да се въздейства чрез мека сила под формата на икономически санкции, диверсии, политически натиск, организиране на вътрешнодържавна опозиция, създаване и финансиране на подходящи неправителствени организации, на международни противоречия на основата на замразени конфликти и др. Едновременно с това, отбелязва адмиралът, ООН се използва като механизъм за утвърждаване на действията , в това число официално използване на военна сила.
Военната помощ за Украйна
Андрей Михайлов, председател на постоянната делегация в Парламентарната асамблея на НАТО в 47-ото Народно събрание е категоричен, че без военна помощ Украйна няма да е в състояние да воюва пълноценно. В изследването си дава пример с използването на боеприпаси. Според него за около две седмици интензивни бойни действия украинските въоръжени сили изразходват около 20-30 хиляди снаряда от различен калибър, което надвишава възможностите за производство на някои от големите държави от НАТО. Това, смята той, налага доставки за Украйна под две форми – безвъзмездна военна помощ или закупуване от украинска страна.  Последното, очевидно, няма да бъде по възможностите на Украйна.
Религията
Перспективите за развитие на религиозното обучение в България се коментират и като обект на националната сигурност, посочва Светла Шапкалова от УниБИТ.Тя препоръчва де се изгради цялостна държавна политика за преподаване на знания за религията.  Смята, че е добре да се съберат компетентните препоръки на традиционните религиозни общности, неправителствените организации и образователните институции. Това се определя, като възможност и за преодоляване на ценностната криза и постигане на успешен религиозен мир.
Научните изследвания са в рамките на Национална научна програма „Сигурност и отбрана“, одобрена с решение на правителството през октомври 2021 г. В основата й стои идеята да се повиши националният научен капацитет в областта на сигурността и отбраната. Програмата е подкрепена от министерствата на образованието и науката, отбраната, вътрешните работи и от други структури от системата за национална сигурност. Предстоят още три годишни научни конференция. В програмата, която е финансирана с 6 млн. лв. партньори са  Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, Центърът за изследване по национална сигурност и отбрана в БАН, УНСС, Военна академия „Георги С. Раковски“, Академията на МВР, ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, НВУ „Васил Левски“ и ВВВУ „Георги Бенковски“. Реалното начало на изпълнение на програмата бе дадено на 19 май 2022 г., когато бе сключено споразумението между Министерството на образованието и науката и Института по отбрана, като водещ партньор и координатор на консорциума.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

68 години от първия полет на прототипа на МиГ-21 с триъгълно крило

16.06.2023, 08:04

Преди точно 68 години, на 16 юни 1955 г., изпълнява първия си полет Е-4 – прототип на МиГ-21 с триъгълно крило.
Историята на създаването на МиГ-21 не е проста, като изтребителят минава през няколко доста различни прототипи, докато се стигне до първия сериен вариант МиГ-21Ф. Това е и причината за неговата рождена дата да се срещат различни трактовки.
Създаването на МиГ-21 започва през септември 1953 г., когато с постановление на Министерския съвет на СССР се дава задача на ОКБ-155 (така е известно конструкторското бюро на Микоян и Гуревич) за създаване еднодвигателен свръхзвуков фронтови изтребител.
В следващите години конструкторското бюро ще създаде, на хартия и от метал, няколко прототипа от серията Е, които в крайна сметка ще доведат до легендарния МиГ-21.
Основният спор в началото на проекта е, дали да се заложи на стреловидното крило, което конструкторското бюро развива от МиГ-15 насам или да се отиде на новото триъгълно крило. И двете опции имат привърженици, както и силни и слаби страни.
Така практически паралелно са разработени две много сходни конструкции – Е-2 със стреловидно крило и Е-4 с триъгълно крило.
Е-2 полита на 14 февруари 1955 г. и почти стига до серийно производство, но развитието му е спряно, защото летателно-тактическите му характеристики отстъпва на прототипите с триъгълно крило.
Е-4 полита за първи път на 16 юни 1955 г. от Жуковски, край Москва, а в кабината е Григорий Седов. Основната разлика между Е-2 и Е-4 е триъгълното крило. Първоначално прототипът лети с по-слабия двигател РД-9, а в края на 1955 г. е монтиран Р-11-300.
Триъгълното крило създава огромен брой проблеми и ОКБ-155 работят на принципа на опита и грешката, като непрекъснато изпробват нови неща по конструкцията на изтребителя. Е-4 лети сравнително кратко и е бракуван през септември 1956 г. Усъвършенстването на крилото ще остане основна грижа на съветските конструктори.
МиГ-21 ще мина през още две серии експериментални самолети – Е-5 и Е-6, като последните могат да се считат за предсерийни машини за МиГ-21Ф, който от своя страна се появява във втората половина на 1959 г.
А за това, как МиГ-21 бе усвоен у нас, може да прочетете тук.

 
 

Убиецът на танкове: РПГ-7 навърши 62 години

16.06.2023, 08:00

През 1958 г. всички пълномощия по създаването на ръчно противотанково оръжие за Съветската армия са предадени на московското ГСКБ-47 (сегашното НПО "Базальт"). След две години се появява опитен образец и след изпитанията на 16 юни 1961 г. СССР приема на въоръжение РПГ-7 – най-мощният за този момент в света ръчен противотанков гранатомет.
Благодарение на съчетанието на огнева мощ, простота и надеждност – черти винаги присъщи на руското оръжие – РПГ-7 е най-масовият представител на своя клас. Той участва във всички въоръжени конфликти, започвайки с Виетнамската война, а благодарение на постоянното попълване на арсенала му от боеприпаси си остава страшно оръжие и до ден днешен. Копиеобразният профил на гранатомета е известен по света не по-малко от силуета на АК-47, и украсява гербовете на няколко държави.
РПГ-7 се намира на въоръжение в 76 държави и се е доказал не само като мощно средство за борба с бронетехника, но и като ефективна система за ПВО – с негова помощ в различни краища на света са унищожени над 100 вертолета и няколко самолета.
Конструкторите от ГСКБ-47 измислят извънредно удачна система за задвижване на гранатите. Тя се състои от две фази: барутният заряд придава начално ускорение, на безопасно разстояние от стрелеца (15-20 метра) се включва барутния двигател. Благодарение на турбинка на края му гранатата се върти в полет – това значително подобрява точността на стрелбата, позволявайки да се поразяват танкове на разстояние до 350 метра.
А бойните части за РПГ-7 се появяват една след друга, отговаряйки на напредъка на конструкторите на бронетехника. След появата на динамична защита РПГ-7 получава тандемна кумулативна граната. Първият заряд предизвиква сработване на защитата, вторият прогаря бронята. Във Виетнам първите РПГ прогарят американските танкове М48 с бензинови двигатели – всяко попадение води до пожар и тежки загуби сред танкистите. В Сирия активно се използва в градските боеве: гранатата с обемно-детониращо действие е подходяща за неутрализация на снайперисти и картечници на високите етажи на сгради.
Повече от половината загуби на американската армия в Ирак са заради РПГ-7. Леките бронирани автомобили тип Hummer не могат да противостоят на заряда му, тежката техника се обездвижва с първия изстрел. Дори съвременните модификации на Abrams трудно понасят срещи с РПГ – повече от половината попадения приключват с унищожение на танка. Но пък руските Т-72 и Т-80 по време на първата чеченска кампания издържаха до 15 попадения от гранатомета, отбелязва "Российская газета". - Още за РПГ-7

 
 

16 юни 1913 г. Междусъюзническата война

16.06.2023, 07:57

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.
Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.
Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.
Според някои историци заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.
Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.
На 28 юли бил подписан Букурещкият мирен договор 1913, според който България не само била лишена в значителна степен от освободените от нея по време на Балканската война 1912-1913 земи, но понесла и тежки финансови и други загуби.

 
 

На този ден през 1963 г. - Първата жена в Космоса!

16.06.2023, 07:54

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса. Полетът, извършен с руския кораб “Восток 6”, е с продължителност 2 денонощия, 22 часа и 50 минути.
Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в село Масленниково в Тутаевски район на Ярославска област в Централна Русия. До 1960 г. е заводска работничка, после тренира парашутизъм в Ярославския аероклуб, където я забелязва специалната комисия, отбираща кандидатки за жени космонавти. Премества се в старинния руски град Ярослав, работи във фабрика за технически платове и учи във вечерно училище.
Увлича се по парашутизма и авиационния спорт и се занимава в любителски аероклуб. През декември 1961 г. година специална комисия обикаля аероклубовете на страната и подбира момичета-парашутистки за подготовка за евентуален космически старт. Така Валентина попада в отряда на космонавтите.
През 1969 г. Терешкова завършва Военновъздушната инженерна академия "Жуковски", става кандидат на техническите науки и генерал-майор. Валентина Терешкова заема поста председател на Комитета на съветските жени и вицепрезидент на Международната демократична федерация на жените.
През 2000 г. оглавява Руския център за международно научно и културно сътрудничество, известен като "Росзарубежцентр". Същата година е обявена от Британска женска организация за "Жена на века". - Още Космос

 
 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}